Extreme Usenet
XLned
Eweka

Unison: Downloaden met NZB bestanden

Pagina 3/4 van dit artikel

note Let op:
Bij het gebruik van nieuwsgroepen op Usenet zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Het is volgens de wet niet toegestaan om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden en ook niet om dit te downloaden. Deze site heeft niet als doel verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert alleen de werking van nieuwsgroepen en populaire programma's duidelijk te maken. Links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal, cracks of serienummers zal je hier niet vinden, wij houden ons daar niet mee bezig. Vandaar ook deze voorlichting: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet, verdiep je daarom in wat er wel en niet mag volgens de wet en handel daarnaar. Informatie hierover is bijvoorbeeld te vinden op deze pagina.

De meest gebruikte methode om tegenwoordig posts van Usenet te downloaden, is door gebruik te maken van NZB-bestanden. Als je niet weet wat dit voor bestanden zijn, raad ik je aan om eerst onze 'Wat zijn NZB-bestanden'-handleiding eens door te lezen. In de rest van dit hoofdstuk ga ik niet in op de werking van NZB-bestanden. Ook ga ik er vanuit dat je reeds een NZB-bestand in je bezit hebt om te kunnen beginnen met downloaden. Hoe je aan een NZB-bestand komt, is ook beschreven in die handleiding.

Een NZB-bestand laden

Zodra een een NZB-bestand hebt, zal dat bestand hoogstwaarschijnlijk het icoontje van Unison hebben:

In dit geval is het eenvoudig een kwestie van dubbelklikken op het bestand om het met Unison te openen. Als we dat doen zien we de downloadlijst van Unison verschijnen met daarin alle bestanden die in de NZB beschreven stonden.

Dit Transfers scherm geeft ons allerlei informatie over de bestanden die gedownload worden of in de wachtrij staan. Van elk bestand zien we de bestandsnaam met daaronder een voortgangsbalk. Daaronder zien we achtereenvolgens de bestandsgrootte die tot nu toe gedownload is en de totale bestandsgrootte. Tenslotte zien we op deze regel de snelheid waarmee het betreffende bestand gedownload wordt. Bij bestanden die in de wachtrij staan, zien we het woordje 'Queued' met daarachter de totale bestandsgrootte.

Achter elke regel zien we ook een kruisje staan. Hiermee kunnen we de bestanden uit de wachtrij verwijderen. Hiervoor kunnen we echter ook een of meedere bestanden selecteren en op het kruisje onder aan het scherm of de backspace knop op ons toetsenbord klikken.

Rechtsonderin zien we de status van de totale wachtrij. We zien dat er op dit moment 3 bestanden gedownload worden en dat er nog 1 in de wachtrij staat. De totale bestandsgrootte die op dit moment nog gedownload moet worden is 11,81 MB.

Zodra de bestanden gedownload zijn, kun je ze terugvinden in de map die je bij de instellingen opgegeven hebt.

Downloaden pauzeren

Om het downloaden te pauzeren, kun je op het pauze-knopje onder aan het scherm klikken. De downloadlijst komt er dan als volgt uit te zien:

We zien dat de status van de downloads overal in Paused veranderd is en dat er inderdaad geen voortgang meer te zien is. Om het downloaden weer te hervatten, kunnen we het play-knopje onder in beeld gebruiken. Het is enkel mogelijk om de gehele wachtrij te pauzeren, we kunnen dus niet alleen bepaalde bestanden op pauze zetten.

Context menu

Door te ctrl-klikken op een of meerdere bestanden, openen we het context menu:

Hierin zien we de mogelijkheid om het downloaden af te breken, om de geselecteerde bestanden naar het begin of eind van de wachtrij te verplaatsen en de mogelijkheid om de bestanden in Finder op te zoeken.

Gefeliciteerd, je kan nu met Unison werken!

We hebben nog een laatste pagina, waarin de traditionele downloadmethode, downloaden door middel van headers ophalen, wordt uitgelegd.

Naar het volgende hoofdstuk: Downloaden door headers op te halen

Extreme Usenet
XLned
Eweka