1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

NZB valideren met NZB Download Checker

Welkom bij de tutorial van het programma NZB Download Checker.

NZB-bestanden zijn tegenwoordig de meestgebruikte methode om te downloaden uit nieuwsgroepen. Een NZB-bestand maak je bijvoorbeeld via een nieuwsgroepenzoekmachine. Een dergelijke zoekmachine geeft bijvoorbeeld aan dat het bestand geheel geindexeerd is (100%) en dus in theorie ook volledig gedownload kan worden. Echter, dat het bestand compleet gevonden werd op de server waar de zoekmachine gebruik van maakt, wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk volledig aanwezig is op de server die jij gebruikt.

Je zou iets natuurlijk helemaal kunnen downloaden en maar hopen dat dat het inderdaad compleet is. Eventueel kan er door middel van PAR2-reparatiebestanden nog reparatie plaatsvinden. Maar zou het niet makkelijker zijn om voorafgaand aan het downloaden alvast zekerheid te hebben dat het te downloaden item (voldoende) compleet aanwezig is? Dit kan met het programma NZB File Validator. In deze handleiding (how-to) beschrijven we de werking van dit programma.

Download NZB Download Checker

Download en installeer NZB Download Checker en start het programma daarna op. Het hoofdscherm verschijnt:

Klik op de knop 'Add' om de gegevens van een of meerdere servers die je gebruikt toe te voegen:

Vul de gegevens van de server in. Oftewel serveradres, een nickname, de poort (let op: SSL wordt niet ondersteund, dus 9 van de 10 keer zal je 119 moeten gebruiken), het aantal verbindingen, en je logingegevens indien je een payserver gebruikt.

De server is toegevoegd:

Bemachtig een NZB-bestand via bijvoorbeeld een nieuwsgroepenzoekmachine en sla deze op je computer op. Klik vervolgens op 'Load NZB' om hem in NZB Download Checker in te laden:

Klik daarna op 'Check NZB':

Het programma begint te controleren. Op basis van de kleuren kan je de voortgang en de status zien:

Er verschijnt een melding als hij klaar is:

Op het tabblad 'Log' is een soort samenvatting te zien:

Op basis van het resultaat kan je besluiten of het zinvol is om het NZB-bestand daadwerkelijk te importeren in je nieuwsreader (newsreader). Denk eraan dat als er sommige delen niet geheel gedownload kunnen worden, dit niet persé een probleem is. Als er immers ook (voldoende) PAR2-reparatiebestanden in het NZB-bestand genoemd worden, is de kans groot dat de nieuwsreader van je keuze of het programma QuickPAR de gedownloade bestanden alsnog kan repareren.