1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Een nieuwsserver testen met News Server Tester

Welkom bij de tutorial van het programma News Server Tester. In deze handleiding laten we je zien hoe je snel enkele basisgegevens kunt achterhalen van een nieuwsserver die je wilt gebruiken. Een voorwaarde is uiteraard dat je toestemming hebt om de server te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het een gratis nieuwsserver is, het de server van je provider is, of omdat je een abonnement op een payserver hebt.

We doen dit met het gratis programma News Server Tester

Download News Server Tester

Installeer het programma en start het op. Het hoofdscherm verschijnt:

Vul het adres van de server, de poort en indien nodig je gebruikersnaam en wachtwoord in. Het programma ondersteunt overigens geen SSL-encryptie, dus moet er altijd verbinding gemaakt worden op poort 119 in plaats van mogelijke alternatieve poorten.

Klik vervolgens op 'Test'. News Server Tester gaat aan de slag, en zal na enige tijd handige informatie tonen:

Zoals je ziet is er informatie beschikbaar over de downloadsnelheid, aantal verbindingen, responsetijd, aantal nieuwsgroepen en articles en de retentie in een nieuwsgroep die het programma gekozen heeft. Een aandachtspunt is overigens wel dat bij bijna alle servers de retentie in binaries nieuwsgroepen een stuk lager is dan de retentie in tekstgroepen. Omdat het programma in bovenstaand voorbeeld een tekstnieuwsgroep gekozen heeft om de retentie in te meten, ligt de binaire retentie waarschijnlijk een stuk lager, maar zijn we die niet te weten gekomen.