1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Handleiding: Wat zijn incomplete bestanden?

Deze tutorial heb ik geschreven omdat veel bezoekers vragen hebben over incomplete bestanden. Je vindt hier een korte uitleg over de mogelijke oorzaken en hoe je dit kan oplossen.

Waarom zijn sommige bestanden incompleet?

Er kunnen vier oorzaken zijn dat een bestand incompleet op je computer aangekomen is na het downloaden. Het is hierbij belangrijk om de weten dat bestanden uit een reeks kleine deeltjes (genaamd articles) bestaan. Hier merk je normaal gesproken helemaal niks van, je nieuwsreader voegt ze op de achtergrond allemaal samen. Maar als een bestand incompleet blijkt te zijn, missen er een of meerdere articles. De eerste mogelijk oorzaak is dat er iets mis kan gaan tijdens het downloaden, maar meestal ligt het aan externe factoren.

Een poster plaatst zijn bestanden op een nieuwsserver in een nieuwsgroep (newsgroup), bijvoorbeeld een payserver of de server van zijn/haar provider. Jij downloadt die bestanden echter zeer waarschijnlijk vanaf een andere server, bijvoorbeeld de server van jouw provider. Dit kan doordat de nieuwsservers de bestanden onderling uitwisselen. De tweede mogelijke oorzaak is dat er tijdens het uitwisselen iets fout zou kunnen gaan. Het is dus mogelijk dat het bestand compleet op de server van de poster staat, maar incompleet op een andere server. Over het algemeen hebben payservers een hogere compleetheid dan servers van providers omdat ze meer aandacht (en geld) besteden aan de kwaliteit van de nieuwsserver en omdat ze hun bestanden van meerdere andere servers halen.

Een derde mogelijke oorzaak van incomplete bestanden heeft met de retentie te maken: bestanden staan een beperkt aantal dagen op een nieuwsserver. Hoe lang dit is, verschilt per server. Sommige payservers bieden maar liefst enkele honderden dagen retentie aan, terwijl bestanden maar enkele dagen op de servers van sommige providers staan. Als bestanden al zó lang op een server staan, dat ze bijna verwijderd gaan worden, neemt de kans toe dat er een article ontbreekt. Je herkent dit aan foutmeldingen zoals "article not found" of "article not on server".

note Let op: vind je het belangrijk om veilig en anoniem te internetten? Voeg dan eenvoudig een extra laag beveiliging toe door te internetten via een VPN voor maar een paar euro per maand.
Lees hierover meer op onze website VeiligVPN.nl

De laatste mogelijke oorzaak tenslotte is de poster. Het zou kunnen dat bijvoorbeeld zijn internetverbinding even haperde tijdens het posten, en dat er een article niet bij de server aangekomen is. Het bestand staat dus niet compleet op de server van de poster, en dus ook niet op alle andere servers.

Niet al mijn gedownloade bestanden zijn compleet. Wat nu?

Als je iets gedownload hebt, kan je met QuickPar controleren of de bestanden compleet zijn, mits er een PAR2-bestand meegepost is. Veel moderne nieuwsreaders doen dit zelfs al automatisch zelf. Ook kan je extra PAR2-blocks downloaden zodat QuickPar de incomplete of corrupte bestanden alsnog kan repareren. Dit wordt uitgelegd in onze QuickPar-handleiding. Gelukkig is er meestal dus niks aan de hand, mits de poster enkele PAR2-blocks meegepost heeft. Echter, als er heel erg veel bestanden incompleet zijn, dan is de kans groot dat er niet genoeg PAR2-blocks gepost zijn om de schade te repareren. In dat geval kan je de poster vragen om extra PAR2-blocks te posten, maar je kan ook kijken of je misschien een abonnement op een payserver moet nemen. In ieder geval is er meestal dus niks aan de hand en kan je de bestanden nog repareren.