1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Handleiding: Wat zijn NZB-bestanden? Wat is NZB?

Downloaden uit nieuwsgroepen gaat tegenwoordig makkelijker dan vroeger dankzij NZB-bestanden. Een NZB-bestand bevat informatie die je nieuwsreader (downloadprogramma) kan gebruiken om te kunnen downloaden. Vroeger moest je altijd eerst 'headers ophalen', wat uren kon duren. Dat hoeft tegenwoordig niet meer, maar kan nog steeds indien gewenst. Alle moderne nieuwsreaders kunnen NZB-bestanden importeren.

Wat is een NZB-bestand precies?

Om te snappen hoe een NZB-bestand in elkaar zit, zal ik eerst wat achtergrondinformatie geven. Elk bestand in binaries nieuwsgroepen (newsgroups) wordt opgesplitst in een heleboel delen. Deze delen heten 'articles' en worden na het downloaden door je nieuwsreader weer samengevoegd tot het originele bestand. Je merkt hier eigenlijk niks van. Elk article heeft een uniek nummer, namelijk het 'Message ID'. Als je dit nummer hebt, is het dus al mogelijk om het article van de nieuwsserver te downloaden.

Een NZB-bestand is een verzameling van die Message ID's samengevoegd in een tekstbestand (met de extensie .nzb). Als je zo'n NZB-bestand hebt, kan je die meteen importeren in je favoriete newsreader en meteen gaan downloaden!

Hoe kom ik dan aan zo'n NZB-bestand?

Dit kan op meerdere manieren:
  • Meestgebruikte methode: zelf een NZB-bestand genereren met een nieuwsgroepenzoekmachine.Voor links zie de Zoekmachines-pagina.
  • De poster kan hem aanmaken bij het posten met PowerPost A&A (handleiding) en vervolgens op zijn website aanbieden of posten in een kleine nieuwsgroep.
  • Met de ingebouwde zoekmogelijkheden in de nieuwsreaders, zoals NewsLeecher, Grabit en Usenet Explorer is het ook mogelijk om hun eigen zoekdiensten of die van derden aan te spreken en zo zoekopdrachten te geven zonder headers op te halen.

En als ik het NZB-bestand eenmaal heb?

Dan kan je het importeren in je favoriete nieuwsreader (newsreader) die vervolgens met een nieuwsserver (newsserver) verbinding zal maken. Voor een vergelijkend overzicht kan je kijken op: Wat is de beste nieuwsreader?

Al onze handleidingen bevatten een hoofdstuk over het importeren van een NZB-bestand.

Wat als ik niet aan een NZB-bestand kan komen?

Dan kan je terugvallen op de traditionele downloadmethode: downloaden door middel van het downloaden van headers. Onze handleidingen bevatten ook altijd een hoofdstuk over die methode, mits de nieuwsreader dat ondersteunt.