1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Handleiding: Downloaden met torrents

In deze tutorial leer je hoe downloaden met torrents gaat. Maar Binaries4all gaat toch over downloaden uit nieuwsgroepen, waarom dan een handleiding over torrents? De aanleiding is dat we zien dat bedrijven die open-source (vrije) software aanbieden dit steeds vaker niet meer alleen op hun website plaatsen, maar ook als torrent aanbieden. Waarom doen ze dat en hoe download je met torrents? Dat leggen we je uit in dit artikel.

note Let op: vind je het belangrijk om veilig en anoniem te internetten? Voeg dan eenvoudig een extra laag beveiliging toe door te internetten via een VPN voor maar een paar euro per maand.
Lees hierover meer op onze website VeiligVPN.nl

Hoe werken torrents?

Stel je voor dat een bedrijf een besturingsysteem ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld Windows, Mac OS of Ubuntu, Ubuntu is een gratis op Linux gebaseerd besturingssysteem. Ieder half jaar komt hier gratis een nieuwe versie van uit en veel mensen willen die natuurlijk zo snel mogelijk uitproberen. Hiervoor gaan ze naar de Ubuntu-website en downloaden ze de cd. Dat vormt een zeer zware belasting voor de servers waar de Ubuntu-website op staat, zeker nu Ubuntu inmiddels al miljoenen gebruikers wereldwijd heeft!

Om er voor te zorgen dat de servers niet onder de grote druk bezwijken, raden de makers van Ubuntu aan om de cd te downloaden met behulp van BitTorrent in plaats van rechtstreeks van hun website.

Torrents werken als volgt: de aanbieder(s) van een torrent (in dit voorbeeld de makers van Ubuntu) hebben op hun computer of server het te delen bestand staan (in dit geval dus Ubuntu-cd). Meerdere mensen openen de torrent met een BitTorrent-downloadprogramma die dan aan de slag gaat. Het te delen bestand wordt door het BitTorrent-programma van de aanbieder onzichtbaar opgedeeld in een hoop kleine deeltjes.

Stel nou dat er 100 deeltjes zijn en dat er 100 mensen de torrent aan het downloaden zijn. De software van de aanbieder zal nu iedere downloader een verschillend deeltje sturen. Iedere downloader heeft vervolgens dus 1/100e deel van het te downloaden bestand. Bovendien heeft iedereen een ander gedeelte. Als alle downloaders nou onderlink hun deeltjes weer met elkaar zouden delen, dan kan iedereen het te downloaden bestand uiteindelijk volledig binnen krijgen, zonder dat de aanbieder van het bestand het volledige bestand keer op keer naar elke downloader opnieuw hoeft te sturen. Dit scheelt de aanbieder zeer veel dataverkeer en processorkracht. Sterker nog, in theorie kan de aanbieder van de torrent zijn pc/server uitschakelen zodra elk deeltje minstens 1 keer gedownload is, omdat de downloaders dan onderling de deeltjes verder kunnen uitwisselen. In de praktijk is dat echter niet zo eenvoudig, bijvoorbeeld door downloaders die hun computer afsluiten zonder dat een bepaald deel alweer verstuurd was naar een andere aanbieder.

Naar het volgende hoofdstuk: Vervolg