1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Downloaden uit nieuwsgroepen met NNTPGrab

Pagina 1/4 van dit artikel

Welkom bij de tutorial met uitleg over het programma NNTPGrab. Deze nieuwsreader (newsreader) is gratis en open-source en werkt onder zowel Windows, Linux als Mac OSX (vergelijkbaar dus met SABnzbd).

note NNTPGrab wordt helaas niet meer ontwikkeld en ter download aangeboden. Als alternatief kan je kijken naar SABnzbd.

Tip: gebruik minimaal versie 0.7. Sinds deze versie heeft NNTPGrab namelijk de functionaliteit om zelf te bepalen hoeveel PAR2-reparatieblocks er gedownload moeten worden. Bij oudere versies worden alle aanwezige blocks gedownload, wat onnodig veel dataverkeer veroorzaakt en waardoor het downloaden ook langer duurt.

Het hoofdscherm van NNTPGrab ziet er als volgt uit:

Voor geïnteresseerden: de naam NNTPGrab bestaat uit het woord 'NNTP', wat de naam is van het protocol dat gebruikt wordt om uit nieuwsgroepen (newsgroups) te downloaden, en 'Grab', wat letterlijk 'pakken' betekent, maar in deze context dus 'downloaden'.

Download NNTPGrab

note De nieuwste versie van NNTPGrab is versie 0.7.2 die uitgebracht is op 28 mei 2012.
Wat is er verbeterd in deze versie?

Even een overzichtje van de voor- en nadelen van het programma:

Voordelen:

  • Gratis, open-source, werkt op meerdere besturingssystemen.
  • Zeer eenvoudig te gebruiken.

Nadelen:

  • Slaat elk article van een bestand tijdelijk op de harde schijf op tijdens het downloaden, in plaats van deze in het geheugen te verzamelen en als 1 geheel bestand op de harde schijf op te slaan na het decoderen. Hierdoor kan het zijn dat de harde schijf continu aan het ratelen is, zeker bij hogere downloadsnelheden.
note Let op: vind je het belangrijk om veilig en anoniem te internetten? Voeg dan eenvoudig een extra laag beveiliging toe door te internetten via een VPN voor maar een paar euro per maand.
Lees hierover meer op onze website VeiligVPN.nl

Installatie en opstarten

Bij het installeren zijn standaard alle opties aangevinkt. We raden je echter aan om het vinkje weg te halen bij 'GTK frontend'. Dit hoort eigenlijk ook helemaal niet standaard aangevinkt te zijn omdat NNTPGrab het aanvinken zelf afraadt (deprecated = afgeraden). Voor techneuten: bij het uitschakelen van de GTK-frontend wordt de interface opgebouwd middels het Qt-framework, wat beter integreert met de standaard Windows look-and-feel.

We gebruiken voor deze handleiding de 'stand alone'-versie. In je startmenu is dit gewoon 'NNTPGrab', dus de meest voor de hand liggende keuze. Het programma kan zowel werken als server en als standalone client. In deze handleiding behandelen we alleen deze laatste variant, dus dat het zich gedraagt als een "normaal" computerprogramma. Start na de installatie NNTPGrab op. Mocht onderstaand scherm verschijnen, vink dan het vakje 'Toon dit venster in het vervolg niet meer' aan en klik daarna op 'Start standalone'.

De onderwerpen die in deze handleiding behandeld worden, zijn:

  1. Configuratie
  2. Downloaden
  3. Repareren en uitpakken

Naar het volgende hoofdstuk: Configuratie