1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Optimaal posten

Deze tutorial bouwt voort op onze PowerPost handleiding. Zorg dat je weet hoe je iets kan posten alvorens je dit proces gaat optimaliseren. De basisstappen om te posten zijn uitgelegd in de Inleiding voor beginners.

Zoals je weet, bestaat het posten van bestanden in binaries nieuwsgroepen (newsgroups) op Usenet uit een aantal stappen, zoals het maken van RAR-bestanden met WinRAR, het maken van PAR2-reparatiebestanden met QuickPar en het posten van de bestanden met PowerPost. In deze drie programma's vul je bepaalde getallen in. In WinRAR geef grootte van de RAR-bestanden op. In QuickPar vul je bij de configuratie de PAR2-blokgrootte in (of indirect door het aantal yEnc-regels in te vullen). En in PowerPost geef je op met hoeveel yEnc-regels er gepost moet worden.

Wat is optimaal posten? Optimaal posten is de drie bovengenoemde getallen op elkaar afstemmen! Wat is het voordeel hiervan? Hierdoor zal je minder PAR2-blocks hoeven te maken en te posten. En daar komt bij dat downloaders zo min mogelijk PAR2-blocks nodig hebben om hun incomplete bestanden te repareren! Uitleg daarover bespreken we hier.

Stappenplan

  1. Bepaal met hoeveel yEnc-regels je gaat posten
  2. Bereken de segmentgrootte van je post
  3. Bepaal het aantal segmenten die je per RAR-bestand wilt posten
  4. Bereken hoe groot je RAR-bestanden moeten worden
  5. Maak je RAR-bestanden
  6. Maak je PAR2-reparatiebestanden
  7. Post de bestanden en post ook een NZB-bestand mee

Stap 1

In principe kan je zelf bepalen met hoeveel yEnc-regels je wilt posten. Echter wordt het aantal te gebruiken regels beperkt tot de hoeveelheid die servers accepteren. 5000 regels is het maximum bij veel servers. Veelgebruikte aantallen zijn 3000 en 5000 regels. Wij zullen 5000 gebruiken in onderstaande rekenvoorbeelden.

Stap 2

De segmentgrootte hangt direct samen met het aantal yEnc-regels dat je gebruikt. Een yEnc-regel bestaat uit 128 karakters. De segmentgrootte is dus 128 * aantal regels. Bij 3000 regels is de segmentgrootte dus 384.000 bytes. Bij 5000 regels is de segmentgrootte dus 640.000 bytes. Voor de verdere voorbeelden ga ik uit van 5000 regels (640.000 bytes). Wil je een ander aantal regels gebruiken, vervang dan 640.000 door het aantal bytes dat bij dat aantal regels hoort.

Stap 3

Om je post te optimaliseren zou je RAR-bestand een veelvoud aan bytes van je segmentgrootte moeten zijn. Als je dus met RAR-bestanden van elk ongeveer 10.000.000 bytes zou willen werken, moet je dat delen door de segmentgrootte en vervolgens naar boven of beneden moeten afronden om het aantal segmenten te bepalen.

Aantal segmenten = gewenste RAR-grootte per bestand / segmentgrootte (afgerond)
Indien je dus RAR-bestanden van circa 10.000.000 bytes (oftewel ongeveer 10MB) wilt hebben, kies je:
10.000.000 / 640.000 = 15,625 segmenten. Dit rond je dan af naar 16 segmenten.

Indien je RAR-bestanden van circa 50.000.000 bytes (oftewel ongeveer 50MB) wilt hebben (voor grote dingen zoals DVD's), kies je:
50.000.000 / 640.000 = 78,125 segmenten. Dit rond je dan af naar 78 segmenten.

Stap 4

Nu je het aantal segmenten weet dat je wilt gebruiken, kan je de exacte grootte van je RAR-bestanden bepalen.
RAR-grootte = aantal segmenten * segmentgrootte (in bytes)
Dus bij 16 segmenten van 640.000 bytes wordt je RAR-grootte:
16 * 640.000 = 10.240.000 bytes

Bij 78 segmenten van 640.000 bytes wordt je RAR-grootte:
78 * 640.000 = 49.920.000 bytes

Het voordeel van deze methode is dat ALLE segmenten van je post (met uitzondering van de allerlaatste) even groot zijn (wat weer voordelig is voor PAR2).

Stap 5

Bij het maken van je RAR-bestanden geef je de in stap 4 gevonden waarde in WinRAR op in het venster 'split to volumes (bytes)' (je kunt via de knop 'Profiles' je instellingen ook bewaren voor toekomstig gebruik). Het maken van RAR-bestanden is uitgelegd in onze WinRAR handleiding.

Stap 6

Om nu zo efficiënt mogelijk te kunnen posten en optimaal gebruik te maken van PAR2 moet je zorgen dat de blockgrootte voor je PAR2-bestanden exact gelijk is aan de segmentgrootte waar je mee post. In QuickPar kan je onder 'Opties' aangeven met hoeveel regels je gaat posten (selecteer 'voor yEnc', stel die in op 5000, en je zult zien dat voor de blockgrootte in het veld erboven de uitkomst weer 640.000 bytes zal zijn). Maak nu de PAR2-blocks met deze instellingen. Overigens kan je ook in PowerPost zelf de PAR2-blocks laten aanmaken, maar het kan ook met het losse programma QuickPar.

Stap 7

Post de bestanden met PowerPost en post ook een NZB-bestand mee (dat PowerPost kan genereren).

Samenvattend

  1. Aantal yEnc-regels is (meestal) 3000 of 5000 regels
  2. Segmentgrootte = aantal yEnc-regels * 128 (bytes)
  3. Aantal segmenten = (ongeveer) gewenste RAR-grootte / segmentgrootte (afgerond op een geheel aantal segmenten)
  4. RAR-grootte = aantal segmenten * segmentgrootte (bytes)
  5. RAR-bestanden maken met de in de vorige stap verkregen grootte
  6. Maak PAR2-bestanden: PAR2-blockgrootte = segmentgrootte (bytes)
  7. Post de bestanden en post ook een NZB-bestand mee

Een hulpmiddel

Zoals je ziet is een rekenmachine eigenlijk wel een vereiste om je posts te optimaliseren. Gelukkig kan dit makkelijker dankzij het programma 'Efficient PAR2 / RAR Calculator'.

Download Efficient PAR2 / RAR Calculator

Het programma ziet er als volgt uit:

Het programma werkt erg makkelijk. Bovenaan vul je de gewenste grootte in voor je RAR-bestanden en het aantal yEnc-regels waarmee je gaat posten. Druk vervolgens op de knop 'Bereken meest efficiënte instellingen'. In het onderste gedeelte van het scherm staan nu de optimale groottes! Met de twee knopjes naast de velden kan je deze gegevens ook meteen naar het klembord kopiëren, zodat je ze niet over hoeft te typen.

Conclusie

Wanneer je op deze manier post, zal voor ieder missend segment precies één PAR2 block-nodig zijn, optimaal dus! Downloaders zullen minder PAR2-blocks nodig hebben om hun gedownloade bestanden te kunnen repareren, waardoor je zelf dus minder (extra) PAR2-blocks hoeft te maken en te (re)posten.

We eindigen met een voorbeeld om de nadelen van het niet op elkaar afstemmen van de verschillende getallen duidelijk te maken. Wat we veel tegenkwamen is een blocksize van 1.920.000 bytes bij een segmentgrootte van 640.000 bytes (5000 regels). Dat betekent dat ieder PAR2-block de grootte heeft van 3 segmenten. Als er nu 1 segment mist, heb je toch een heel PAR2-blok nodig. Als er nu 3 segmenten missen die niet opvolgend zijn (bijv. 2,7,15), dan heb je 3 blocks nodig (ofwel de data van 9 segmenten).

Heb je veel geleerd van deze site? Steun Binaries4all met een eenmalige donatie!