1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Automatisch series downloaden met Sonarr

Welkom bij de handleiding van Sonarr. Met Sonarr is het mogelijk om automatisch te downloaden op het gebied van series. Sonarr is de nieuwe naam van NzbDrone. Je bent misschien gewend om met een community zoals Spotnet of Spotlite een bestand te zoeken en vervolgens een NZB-bestand met een nieuwsgroepenzoekmachine te genereren en deze in een nieuwsreader te importeren. Vanaf dat moment doet de nieuwsreader een hoop automatisch voor je, zoals controleren, repareren, uitpakken en opschonen.

Het kan echter nog makkelijker. Sonarr is een programma dat automatisch gaat zoeken of de afleveringen van de serie die jij zoekt in de kwaliteit die jij wenst ergens in een nieuwsgroep staat. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de aflevering gedownload wordt (inclusief repareren etc). Tenslotte wordt de aflevering ook automatisch voorzien van een duidelijke naam, in plaats van de (soms vreemde) bestandsnaam die gebruikt is bij het posten.

Sonarr is ook in staat om in de gaten te houden wanneer een aflevering uitgebracht gaat worden, en hem dan direct te downloaden.

note Let op: vind je het belangrijk om veilig en anoniem te internetten? Voeg dan eenvoudig een extra laag beveiliging toe door te internetten via een VPN voor maar een paar euro per maand.
Lees hierover meer op onze website VeiligVPN.nl

Sonarr downloadt de bestanden niet zelf, maar geeft de nieuwsreader (bijvoorbeeld SABnzbd) de opdracht om dit te doen, en controleert regelmatig hoe ver SABnzbd is. Bij bepaalde nieuwsreaders controleert hij bovendien hoe ver het downloaden is, zodat hij na het downloaden de bestanden een duidelijkere naam kan geven.

Let op: het is handig dat je eerst leert werken met de nieuwsreader SABnzbd, want de integratie daarmee is perfect. Daarvoor kan je terecht bij onze SABnzbd-handleiding.
Echter, downloaden met SABnzbd is niet verplicht, Sonarr werkt ook met elke andere nieuwsreader die de mogelijkheid biedt om een map op de computer in de gaten te houden zodat NZB-bestanden die in die map geplaatst worden automatisch geïmporteerd en gedownload worden. Je mist dan wel een deel van de 'ervaring' die Sonarr te bieden heeft.

Als je SABnzbd eenmaal werkend en onder de knie hebt, is het tijd om Sonarr te downloaden. Sonarr is geschikt voor Windows, Mac én Linux! Ook is het populair onder bezitters van een NAS, bijvoorbeeld van Synology en QNAP.

Download Sonarr

Installeer Sonarr en start deze op. De software draait in de browser en is na installatie waarschijnlijk te bereiken via de volgende url: http://localhost:8989

In het volgende hoofdstuk gaan we Sonarr configureren.

Naar het volgende hoofdstuk: Configuratie