1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

QuickPar handleiding

Pagina 1/3 van dit artikel

Welkom bij de tutorial over de werking van QuickPar. Hoewel veel nieuwsreaders tegenwoordig automatisch de gedownloade bestanden controleren en repareren, kan je dit ook handmatig doen met QuickPar. Hoe dit werkt leggen we uit in deze handleiding. Je kan er ook voor kiezen om MultiPar in plaats van QuickPar te gebruiken. MultiPar is sneller dan QuickPar en ondersteunt bovendien PAR3 (de toekomstige opvolger van PAR2 maar op dit moment nog niet geschikt voor grootschalig gebruik).

note De nieuwste versie van QuickPar is versie 0.9.1 die uitgebracht is op 4 juli 2004.

Download QuickPar

Wat zijn PAR-bestanden (PAR-blocks)?

Als je bestanden uit nieuwsgroepen (newsgroups) downloadt, kan het voorkomen dat er stukjes ontbreken of corrupt zijn. Als je iets gedownload hebt en als er ook PAR2-bestanden bij gepost zijn, kan je hiermee controleren of de bestanden compleet en zonder fouten gedownload zijn. Ook is het mogelijk om de missende of corrupte bestanden met PAR2 te repareren! PAR2 deelt een RAR-set op in zogenaamde blocks en de downloader kan precies zien hoeveel blocks er missen in een set, waarna de poster evenredig veel blocks kan bijposten.

Deze handleiding is geschreven voor versie 0.9.1, de Nederlandstalige versie.

Configuratie van QuickPar

Open QuickPar na het installeren en kies eerst voor Opties:
image

A. Integratie.
Hier kan je kiezen of je QuickPar zowel voor PAR2, PAR(1) en SFV wilt gebruiken. Als je de optie voor PAR1 aanvinkt, kan je voortaan ook PAR1-bestanden controleren met QuickPar, waar je vroeger FSRaid of SmartPAR voor nodig had. Voor SFV had je altijd QuickSFV nodig, maar dat kan dus nu ook met QuickPar.
De optie "Integreer QuickPar in shell" zorgt ervoor dat je ook bestanden kan selecteren door middel van een rechtermuisknopmenu in de verkenner, wat handig is.

B. Gewenste blockgrootte.
Deze instelling is voor als je van plan bent PAR2-sets te maken. Als je QuickPar enkel gebruikt om PAR2-sets te controleren hoef je hier niets aan te veranderen. Ben je wel van plan om PAR2-sets te maken, dan kies je hier voor het aantal bytes per block of het aantal lines waarmee je post. Kijk hiervoor in de instellingen van PowerPost. Standaard staat het daarin op 5000, dus dan moet je dat ook hier invullen.

C. Standaard Verificatie en Reparatie Opties
Met 'Monitor automatisch' zorg je ervoor dat QuickPar altijd automatisch je downloadmap in de gaten houdt en dus tijdens het downloaden de bestanden al verifiëert. De optie 'Repareer automatisch' zorgt ervoor dat QuickPar meteen gaat repareren zodra je genoeg blocks binnen hebt. Beide handige opties, alleen voor deze handleiding heb ik ze even uit gezet. (zet deze opties pas aan zodra je snapt hoe het programma werkt).

D. Bestands Opschoning
Hiermee is het mogelijk om QuickPar na het repareren automatisch de beschadigde bestanden en/of de PAR2-bestanden te laten verwijderen. Die eerste gebruik ik ook. De laatste niet omdat de PAR2-bestanden misschien later nog van pas komen.

E. Standaard Prioriteit.
Met deze instelling regel je welke processor-prioriteit QuickPar krijgt. Let op: op Hoog gaat het creatie/controle proces het snelst, maar je hebt dan kans dat je voor de rest niets of weinig met je pc kunt doen op dat moment.

F. Overige instellingen
Stille uitvoering zorgt ervoor dat QuickPar geen geluid maakt (normaal hoor je een geluidje als hij klaar is met verifiëren of repareren).

Klik op 'OK' om de opties af te sluiten.

Naar het volgende hoofdstuk: Bestanden repareren met PAR2