1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Audio-cd branden met Burrrn

Beginpunt: WAV- of MP3-bestanden op de harde schijf
Eindpunt: een gebrande audio-cd die af te spelen is op normale cd-spelers

In deze tutorial vind je uitleg over de werking van Burrrn, we gaan we een audio-cd branden met het programma Burrrn! Ons startpunt is dat we de bestanden in WAV- of MP3-formaat op de computer hebben staan. Hoe je bestanden van cd naar de computer kan krijgen, is uitgelegd in onze CDex handleiding. In die handleiding heb ik een lang geleden gekochte cd omgezet naar muziekbestanden op de computer. Die ga ik nu vervolgens als een normale audio-cd branden, zodat ik deze in de auto kan beluisteren. Omdat cd's vaak los rondslingeren in de auto beluister ik daar een kopie, zodat het origineel niet beschadigd raakt.

Het branden van een audio-cd kan overigens met diverse programma's, we hebben bijvoorbeeld ook een handleiding voor Nero. Maar Burrrn is helemaal gratis.

Vraag van een bezoeker: ik wil een audio-cd kopiëren om deze in mijn autoradio te kunnen gebruiken. Kan ik het beste de bestanden eerst naar mijn harde schijf rippen om ze vervolgens te branden, of kan ik beter de directe 'cd copy'-functie van mijn brandprogramma gebruiken? Antwoord: de cd-copy functie wil nog wel eens problemen geven, zoals 'tikken' op de cd of buffer underruns. Het is het veiligste om de bestanden eerst naar de harde schijf te rippen, zoals uitgelegd wordt in onze CDex handleiding. Als je de bestanden niet permanent op de harde schijf wilt plaatsen, is rippen naar WAV-formaat een stuk sneller dan naar MP3-formaat omdat de bestanden niet eerst gecomprimeerd hoeven te worden. Daarentegen vereist het wel meer ruimte op de harde schijf. Nadat je de bestanden met CDex naar de harde schijf geript hebt, kan je deze handleiding gebruiken om ze vervolgens als audio-cd te branden.

Download Burrrn

We installeren Burrrn en starten het op. De allereerste keer krijgen we een melding dat we eerst even de instellingen moeten wijzigen:

Het volgende scherm verschijnt, waar ik mijn cd-brander uit de lijst selecteer. Daarna klikken we op de 'OK'-knop:

Het hoofdscherm van Burrrn verschijnt:

Klik hier op 'Add' om de te branden nummers op de harde schijf te zoeken. Onderstaand scherm verschijnt. Blader naar de juiste map, selecteer alle nummers, en druk op de 'Openen'-knop. De te branden cd is muziek die uitgebracht is onder de 'Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 2.5 Unported'-licentie, de moeite waard als je van Latin Jazz houdt.

Zoals je in onderstaand screenshot kan zien, zijn de bestanden toegevoegd aan het programma. Ook is te zien dat de totale duur van de cd ongeveer 55 minuten is. Dit past dus op een lege cd.

Let op: voordat we op de grote 'Burrrn'-knop klikken, moeten we eerst de juiste waarde bij 'Writing Speed' kiezen. Helaas is het programma niet in staat om zelf automatisch de maximale snelheid te kiezen, we moeten dit handmatig doen. Deze maximale snelheid is afhankelijk van twee dingen:
1) De maximale brandsnelheid van je cd-brander. Dit staat vaak op de voorkant vermeld. Zo niet, probeer dit dan te vinden op de website van de fabrikant. Veel moderne branders kunnen cd's met '48x' snelheid branden.
2) De maximale snelheid van de lege cd die je gebruikt. Vaak staat dit op de cd zelf vermeld.

Kies de laagste snelheid van bovenstaande twee waarden, en selecteer die in de keuzelijst 'Writing Speed'. Stop een lege cd in je brander, en druk vervolgens op de knop 'Burrn'!

Als je MP3-bestanden hebt opgegeven, zal het programma deze eerst intern converteren naar ongecomprimeerde bestanden, die op cd gebrand kunnen worden. Dit kan even duren:

Vervolgens zal hij daadwerkelijk gaan branden. De voortgang is te zien aan de blauwe balk. Ik merkte dat deze niet echt klopte. De voortgang is wel te zien in het venster er boven, waarin staat hoeveel MB er al beschreven is.

Na het branden wordt de cd-lade geopend en is onze cd gebrand! Het is nu een normale audio-cd, die in alle fatsoenlijke cd-spelers zou moeten werken.

Heb je veel geleerd van deze site? Steun Binaries4all met een eenmalige donatie!