1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Handleiding: Re-post tips

Deze tutorial bevat uitleg over het re-posten van segmenten (delen van bestanden).

1. Wat zijn segmenten en waarom zijn ze belangrijk?

Bestanden die in een nieuwsgroep (newsgroup) gepost worden, zijn opgedeeld in een reeks kleine delen die we segmenten noemen. Een bestand wordt door het postprogramma opgedeeld in die kleine segmenten en naar de nieuwsserver van de poster verstuurd als een serie afzonderlijke berichten.
Het is de taak van jouw nieuwsreader om al deze berichten te vinden en samen te voegen (combineren). Dit is eigenlijk vrij simpel voor een nieuwsreader zolang alle segmenten maar aangekomen zijn op jouw server. Soms komen een of meerdere van deze segmenten niet aan. Wat de redenen daarvoor precies zijn gaan we maar niet op in, maar het is een feit dat "verdwijnende segmenten" vaak voorkomt, vooral bij slechte servers.

Als je gebruik maakt van Usenet zul je op een gegeven moment ook het woord 'parts' tegenkomen. Dit heeft precies dezelfde betekenis als segmenten en wordt ook veel gebruikt.

Met je nieuwsreader kun je zien of bestanden compleet of incompleet zijn. Incomplete bestanden worden meestal met een andere kleur/smiley/icoon o.i.d. aangegeven. Met de meeste nieuwsreaders is het ook mogelijk om te zien hoeveel segmenten er beschikbaar zijn en hoeveel het er zouden moeten zijn. Daarnaast kun je met sommige nieuwsreaders ook zien welke segementen er precies missen, dit is belangrijk voor het reposten ervan.

2. Waarom is het beter segmenten aan te reposten in plaats van het hele bestand?

Negen van de tien keer mis je slechts een paar segmenten. Het is nogal inefficiënt om een bestand van 10MB te reposten omdat maar 1 part mist.
Afgezien van de extra tijd die het neemt om dit te uploaden door de poster en te downloaden door de downloader betekent het dat het bestand twee keer op de server komt te staan.
Ja je raad het al, dit is ten nadele van de retentie (tijd dat de bestanden beschikbaar zijn op de server). Ik heb eens even in alt.binaries.nl geneusd en van de 380GB data in die groep is er 70GB gerepost. Dit is 1/5 deel!
Behalve gebruik van minder diskruimte heeft het reposten van segmenten nog een ander voordeel: minder dataverkeer.

3. Hoe repost ik segmenten?

Er van uitgaande dat je PowerPost hebt gebruikt om de originele post te doen, en de complete posts nog NIET hebt verwijderd uit de lijst van PowerPost: ga naar het bestand waarvan er een segment is aangevraagd en klik erop met de rechtermuisknop. Kies "Re-Queue Selected Files".
image

Klik er nu weer met rechts op en kies de optie "Task Properties". In het volgende scherm vink je de segmenten (Parts) aan die je wilt herposten:
image

In dit geval wordt dus alléén segment 7 van het bestand 'Freeware Collection.part3.rar' gerepost. Herhaal dit proces voor ieder bestand waarvoor je segmenten gaat herposten.

4. Hoe weet ik welke segmenten ik moet reposten?

Soms vragen downloaders of er bepaalde segmenten gerepost kunnen worden. Maar je kunt ook zelf kijken welke segmenten er missen. Dit is echter voor elke nieuwsreader anders, dus een beetje veel werk om dat hier allemaal te bespreken. Kijk bijvoorbeeld eens in de verschillende handleidingen op deze site voor uitleg. Binnen je nieuwsreader zul je op zoek moeten gaan naar een functie als 'file properties' om uit te vinden welke segmenten er missen.

Een alternatief is uiteraard QuickPar, dus het aanmaken van algemene PAR2-herstelbestanden. Deze methodes kunnen elkaar aanvullen: op deze manier slechts de segmenten aanvullen die niet goed aangekomen zijn op de server waar je het zelf op gepost hebt, en vervolgens PAR2-bestanden posten voor mensen die de bestanden niet compleet van hun eigen servers kunnen downloaden.

Heb je veel geleerd van deze site? Steun Binaries4all met een eenmalige donatie!