1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Automatisch 'rarren en parren' met AutoRarPar

Zoals je in onze Inleiding voor beginners kunt lezen, moet je bij het posten van bestanden in een nieuwsgroep eerst het te posten object inpakken met WinRAR en vervolgens PAR2-reparatiebestanden aanmaken met QuickPar. Dit kan ook als één stap in plaats van twee, met het programma AutoRarPar. In deze handleiding vertellen we je daar meer over.

Let op: gebruik dit programma alleen als je reeds bekend bent met de 'normale' manier van posten zoals beschreven in onze Inleiding voor beginners.

Stap 1: Download en installeer WinRAR. Je kunt WinRAR 40 dagen gratis uitproberen. Daarna is het nodig om een licentie aan te schaffen.
Dat kan eenvoudig en voordelig via onze zustersite KoopWinRAR.

Stap 2: Download AutoRarPar en pak het bestand uit. AutoRarPar wordt hier op Binaries4all gehost, met dank aan Wantos! Het programma wordt overigens niet meer ontwikkeld door deze auteur.

Stap 3: Kopiëer rar.exe uit de WinRAR-map (waarschijnlijk in C:\Program Files\WinRAR) naar de AutoRarPar map. Dit is nodig zodat AutoRarPar zelf bestanden kan gaan inpakken.

Stap 4: Start AutoRarPar op door te dubbelklikken op AutoRarPar.exe in de map van het programma.

Het hoofdscherm verschijnt vervolgens. De taal kan je kiezen in het menu 'Language', Nederlands is ook mogelijk.

Werking van het programma

De volgende uitleg hoort bij het programma:

1. Selecteer een bestand om te Rarren en Parren.

2. Selecteer een map om te Rarren en Parren.

3. Selecteer een map om de RAR en PAR2 in op te slaan. Een aparte sub-map wordt aangemaakt genaamd AutoRarPar0001, AutoRarPar0002, etc.

4. Deze optie is alleen beschikbaar indien er een map gekozen wordt om te Rarren en Parren. Je kunt alle bestanden en mappen in deze hoofdmap apart Rarren en Parren.

5. Gebruik de huidige datum als bestandsnaam. Het kan EU (dd/mm/yyyy) of US (mm/dd/yyyy) zijn.

6. Kies de gewenste splitgrootte voor de RAR bestanden. Dit kan in Bytes of MegaBytes zijn. Laat deze optie leeg indien je geen splitbestanden wilt hebben.

7. Of je de splitgrootte in Bytes of MegaBytes wilt selecteren.

8. Selecteer de compressie voor de RAR bestanden: Geen -> Normaal -> Hoog. Hoge compressie kan lang duren. Geen compressie is handig als iets al van zichzelf gecomprimeerd is (zoals JPG- of MP3-bestanden).

9. Selecteer deze optie als je de meest efficiënte RAR-grootte wilt calculeren. De blockgrootte voor je PAR2-bestanden moet exact gelijk zijn aan de segmentgrootte waar je mee post. Het selecteren van deze optie betekent meestal dat de uiteindelijke grootte van de RAR bestanden niet helemaal gelijk zal zijn aan de geselecteerde grootte (zie 6.), maar het wordt aanbevolen om deze optie aan te zetten.

Voor meer informatie zie onze Optimaal posten handleiding.

10. Deze optie voegt de naam van de hoofdmap niet toe aan de RAR-bestanden. Als je bijvoorbeeld een VIDEO_TS map met DVD bestanden (IFO, BUP, VOB) wilt Rarren en Parren, dan zullen alleen de bestanden in de VIDEO_TS map toegevoegd worden aan de RAR bestanden, maar de VIDEO_TS map zelf zal niet toegevoegd worden aan de structuur.

11. Selecteer deze optie als je geen lege sub-mappen wilt toevoegen.

12. Selecteer deze optie als je AutoRarPar wilt pauseren na het Rarren. Op deze manier kun je andere bestanden toevoegen die geparred moeten worden, maar niet toegevoegd moeten worden aan de RAR bestanden..

13. In het verleden gebruikte WinRAR een ander naam schema, rar, r01, r02, r03, maar dat werkt niet goed met veel split-bestanden. Je kunt dit naamschema wel nog steeds gebruiken.

14. Selecteer hoeveel reparatiebestanden je wilt maken (percentage).

15. Selecteer hoeveel reparatieblokken je wilt maken.

16. Selecteer hoeveel reparatiebestanden je wilt maken

17. Aantal yEnc-lijnen. Dit moet hetzelfde nummer zijn als in je Usenet postprogramma zoals PowerPost.

18. Blokgrootte. Dit is een veelvoud van het aantal yEnc-lijnen. Een yEnc-lijn bestaat uit 128 tekens. 3000 * 128 = 384000. Dit is alleen maar informatie en kan niet veranderd worden.

19. Het maximaal aantal reparatieblokken dat je kunt maken (Zie 15.). Dit is alleen maar informatie en kan niet veranderd worden.

20. Dit is de grootte van het bestand/map dat je wilt rarren en parren. Dit is alleen maar informatie en kan niet veranderd worden.

21. Deze optie geeft alle reparatie bestanden dezelfde grootte. Het wordt niet aangeraden om deze optie te gebruiken. Als mensen maar één blok hoeven te repareren, dan moeten ze daar een groot reparatiebestand voor downloaden. Het niet selecteren van deze optie maakt reparatiebestanden van verschillende grootte, zodat de gebruiker precies het aantal reparatiebestanden kan downloaden wat nodig is.

22. Start Rarren en Parren.

23. Geselecteerde RAR en PAR opties opslaan. Deze zullen herladen worden de volgende keer dat AutoRarPar opgestart wordt.

Opmerking van de auteur: houd er ook rekening mee dat het parren met AutoRarPar langzamer gaat dan met de gewone QuickPar. Ondanks dat een geoptimaliseerde versie van de QuickPar commandline tool gebruikt wordt, zijn er volgens mij geen QuickPar commandline tools die sneller zijn dan de gewone QuickPar. Mocht je toch een par2.exe commandline versie vinden (die dezelfde parameters gebruikt) die sneller is dan de huidige, dan kun je die gewoon bijvoegen.