1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Handleiding: Downloaden met torrents - vervolg

Wat is het verschil met nieuwsgroepen?

Als je iets met een torrent downloadt, verspreidt jouw computer bepaalde delen direct ook weer naar andere downloaders. Bij nieuwsgroepen is dat niet zo. Zeer beknopt: iemand post iets naar een nieuwsserver, verschillende nieuwsservers wisselen de data vervolgens geautomatiseerd met elkaar uit, en iemand anders kan daarna vanaf een andere server waar hij toegang tot heeft datgene downloaden. Binaries4all heeft meerdere artikelen over downloaden uit nieuwsgroepen (Usenet), zie bijvoorbeeld de Inleiding voor beginners over nieuwsgroepen.

Wat is beter, torrents of nieuwsgroepen?

Torrents versus nieuwsgroepen? Beiden hebben zo hun eigen kenmerken. In het voorbeeld van Ubuntu: het bedrijf achter Ubuntu biedt wél een torrent-downloadmethode aan, maar post Ubuntu niet in nieuwsgroepen. Een nieuwe Ubuntu-versie verschijnt daarom pas wat later in de nieuwsgroepen, omdat een vrijwilliger eerst de moeite moet nemen om het in een nieuwsgroep te posten (wat toegestaan is door de makers van Ubuntu).
Daarentegen hebben torrents als nadeel dat het vaak niet mogelijk is om te downloaden met de volledige snelheid van je internetverbinding, dit in tegenstelling tot nieuwsgroepen. Ook kan bij torrents iets alleen compleet gedownload worden zolang als het nog volledig door een of meerdere mensen aangeboden wordt, een afhankelijkheid die je bij nieuwsgroepen niet hebt omdat bestanden vaak langere tijd op een nieuwsserver te vinden zijn.

Hoe kom ik aan een torrent-bestand?

In het voorbeeld van Ubuntu bieden de makers een torrent-bestand aan op hun eigen website.

Ook bestaan er op internet websites die torrent-bestanden aanbieden. Let op: er zijn ook websites die torrents aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. We raden je sterk af om hier gebruik van te maken: zelfs al zou het legaal zijn volgens de wetgeving van het land waar je je in bevindt om bepaald auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden, bij downloaden door middel van torrents ben je automatisch ook gedownloade delen weer aan het uploaden naar andere gebruikers, waardoor het toch illegaal is. Doe dit dus niet.

Echter, de BitTorrent-techniek an sich is niet illegaal: steeds meer ontwikkelaars (zoals de makers van Ubuntu) gebruiken het om hun eigen servers te ontlasten wanneer ze hun gratis producten willen verspreiden naar hun miljoenen gebruikers.

Waarmee kan ik met torrents downloaden?

Als je een torrent-bestand bemachtigd hebt, moet het bestand geïmporteerd worden in een BitTorrent client. Hier op Binaries4all vind je handleidingen voor twee populaire programma's:

Waarmee kan ik uit nieuwsgroepen downloaden?

Dat doe je met een nieuwsreader. Binaries4all heeft meerdere artikelen over downloaden uit nieuwsgroepen, zie bijvoorbeeld de Inleiding voor beginners over nieuwsgroepen.