1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

SpotLite - Configuratie

Pagina 4/8 van dit artikel

Vervolgens de configuratie van SpotLite. Zoals gezegd haalt SpotLite zijn informatie rondom spots niet van een webserver maar vanuit de nieuwsgroepen zelf, waar de 'pakketjes' zich bevinden. Hoewel andere communities nooit verbinding met de nieuwserver van een provider of payserver hoeven te maken, moet SpotLite dat daarom wel, net zoals een nieuwsreader verbinding moet maken om te downloaden.

Het programma vereist dus dat men toegang tot een nieuwsserver (newsserver) of een abonnement op een payserver heeft. Deze gegevens moeten in onderstaand scherm ingevuld worden, dat verschijnt bij het voor de eerste maal opstarten van SpotLite. Het scherm is later ook bereikbaar via 'Opties -> Configuratie':

De betekenis van de items is als volgt:

Server adresDe hostname van de server waarmee verbonden moet worden.
Gebruikersnaam en wachtwoordKan ingevuld worden als dat verplicht is om verbinding met de server te maken.
SSL-encryptieIndien aangevinkt wordt al het dataverkeer tussen de computer en de nieuwsserver versleuteld.
Header compressieWordt door een zeer beperkt aantal servers ondersteund. Zorgt ervoor dat spots sneller opgehaald worden.
Provider met aparte backendsSommige servers hebben een aparte server voor headers, maar hebben hun serveromgeving niet helemaal goed ingericht. Dit kan aangevinkt worden als er geen bestandsnaam word getoond in spots. Mogelijk levert dit verbetering op.
PoortDe poort waarop verbinding gemaakt wordt. Standaard is 119 en 443 bij SSL-encryptie, hoewel 563 voor SSL ook gebruikelijk is. Het kan echter per nieuwsserver verschillen welke poorten men aanbiedt om op te verbinden.
Max. aantal headers binnenhalenDit aantal kan verkleind worden als het ophalen van spots te lang duurt (als er teveel spots zijn) of als de gebruikte computer te traag is (te weinig geheugen bijvoorbeeld).
Max. aantal dagen bewarenHiermee wordt bepaald voor hoeveel dagen spots in SpotLite blijven staan. Uiteraard is dit aantal ook afhankelijk van hoeveel dagen de retentie van de gebruikte server is.
Je schuilnaamDe getoonde nickname voor als je er een reactie bij een spot toegevoegd wordt.
Plaatjes van externe websites tonnenIndien uitgeschakeld worden er geen plaatjes bij spots getoond die van externe websites geladen moeten worden. Staat standaard niet ingeschakeld in verband met privacy.
Plaatjes uit nieuwsgroepen tonen Indien uitgeschakeld worden er geen plaatjes bij spots getoond die in de nieuwsgroepen zelf gepost zijn. Dit staat standaard wel aangevinkt.
Erotiek tonenIndien uitgeschakeld worden er geen erotiek-spots getoond. Staat standaard ingeschakeld.
Prullenbak tonenActiveert de prullenbak: indien je spots verwijdert, blijven ze nog wel opvraagbaar in een filter genaamd Prullenbak.
Gegevens in cache laden bij opstarten Onbekend.
Spam-instellingen Als andere mensen bepaalde spots als spam hebben aangemerkt, moet SpotLite die informatie dan ook ophalen? En moeten spots met veel spam-meldingen vervolgens verwijderd worden? Posts met veel categorie├źn zijn vreemd (immers, meestal hoort een spot maar in een of enkele categorie├źn). Moeten die ook verwijderd worden? En tenslotte: moeten spots verwijderd worden die met oude versies van Spotnet zijn aangemeld? Deze optie bestaat omdat oude Spotnet-versies gebruikt werden om grootschalig spam mee toe te voegen.
Nieuwe spots Meteen tonen: nieuwe spots automatisch ophalen bij het starten van het programma, en dit regelmatig doen terwijl het programma draait
Tonen zodra er op 'update' geklikt wordt: alleen spots ophalen na een druk op de knop (die alleen zichtbaar is als je voor deze optie kiest), mogelijk weer met een uitzondering, namelijk het wel eenmalig ophalen van spots bij het opstarten door 'bij opstarten automatisch updaten'.
note Maak je bijvoorbeeld gebruik van de premium payserver Eweka, vul dan als hostname 'sslreader.eweka.nl' in, gebruik poort 563 en activeer SSL-versleuteling. Je Eweka-gebruikersnaam en wachtwoord moeten ingevuld worden.

Nadat er op 'OK' geklikt is, verschijnt het hoofdscherm van SpotLite:

De nieuwste spots worden direct opgehaald, wat zichtbaar is in de statusbalk van SpotLite:

Echter, als de volgende foutmelding optreedt, kan er niet via SSL verbinding gemaakt worden. Er moet dan onversleuteld verbinding gemaakt worden door in eerdergenoemd configuratiescherm SSL uit te vinken en verbinding te maken op poort 119.

User interface aanpassen

Enkele onderdelen van de user interface zijn aan te passen door in het menu Opties te kiezen voor 'Gebruikersinterface aanpassen'. Het volgende scherm verschijnt:

Hier kunnen lettergroottes in het overzicht en binnen een spot geconfigureerd worden, en er kan aangegeven worden wat er moet gebeuren bij enkel en dubbelklikken op een post in het overzicht. Skins (thema's) worden verderop in deze handleiding behandeld. Voor nu gebruiken we het standaardthema.

Naar het volgende hoofdstuk: Spots bekijken en zoeken