1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Sick Beard - Configuratie [1/2]

Pagina 2/5 van dit artikel

We beginnen met een klein stukje uitleg voor de gebruikers van SABnzbd. Sick Beard moet SABnzbd de opdracht kunnen geven om bepaalde bestanden te gaan downloaden. Tevens moet Sick Beard daarna kunnen zien hoe ver SABnzbd ermee is. Daarom moeten we in SABnzbd enkele aanpassingen doen.

Ga in SABnzbd naar het tabblad Config:

En vervolgens naar Categories:

We moeten hier een categorie 'series' aanmaken met een afwijkende downloadmap dan de standaard downloadmap van SABnzbd. Stel dat je normale downloadmap 'C:\Download' is, dan zou je bijvoorbeeld 'C:\Download\Series' kunnen kiezen. Waarom is dit nodig? Als Sick Beard aan SABnzbd de opdracht geeft om een aflevering te downloaden, geeft hij als extra opdracht mee dit te behandelen volgens de categorie 'series'. Sick Beard kan vervolgens deze afwijkende downloadmap in de gaten houden om te zien welke bestanden er door SABnzbd gedownload zijn. Dit is makkelijker voor Sick Beard dan dat hij in de normale downloadmap moet kijken, waar mogelijk een wirwar aan gedownloade bestanden staat.

De map die je kiest moet je zien als een tijdelijke downloadmap. Kies dus niet een map waar gedownloade bestanden permanent in terecht moeten komen. Druk na het invullen van de regel op de Save-knop. Zoals je ziet heb ik ook een 'movies' categorie. Die is voor Sick Beard niet van belang, maar wel voor CouchPotato, een programma dat vergelijkbaar is met Sick Beard, maar voor films in plaats van series bedoeld is. Per regel (categorie) die je toevoegt moet je apart op de Save-knop klikken.

Api-key
Om Sick Beard de mogelijkheid te geven om SABnzbd commando's te geven, is het nodig dat Sick Beard de 'api-key' van SABnzbd weet. Een 'api-key' is een soort geheime sleutel. Je vindt deze key in SABnzbd binnen Config op het tabblad General. Kopiëer deze key naar het klembord. Verderop op deze pagina van de handleiding plakken we hem in een van de configuratievelden van Sick Beard. Let goed op dat je de api-key en niet de nzb-key kopiëert.
Lees meer hierover op onze pagina SABnzbd laten bedienen door andere programma's.

Sick Beard configureren

We gaan nu aan de slag met het configureren van Sick Beard. Als Sick Beard niet meer in je browser geopend is, is de kans het grootst dat je hem kan bereiken door in je browser te surfen naar http://localhost:8081

Klik in Sick Beard op 'Config':

We starten bij het tabblad 'General':

'Launch Browser' zorgt ervoor dat bij het starten van Sick Beard er ook een nieuw tabblad in je browser geladen wordt met daarin de homepage van Sick Beard. 'Check for Update' activeert het automatische updatemechanisme van Sick Beard.

In bovenstaand gedeelte kan je onder andere Sick Beard beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord, de poort veranderen waarop Sick Beard draait. Over het algemeen zijn aanpassingen in dit deel niet nodig.

Klik na het doen van de aanpassingen op de Save-knop.

We gaan verder op het tabblad 'Search Settings':

Het vakje moet aangevinkt zijn. Bij 'Search Frequency' geef je aan hoe vaak Sick Beard moet kijken of nieuwe afleveringen reeds aanwezig zijn in een nieuwsgroep. Eens per uur is meer dan voldoende vaak. Bij 'Usenet Retention' geef je de retentie van je nieuwsserver of payserver op, zodat Sick Beard geen bestanden gaat downloaden die ouder zijn dan wat de door jou je gebruikte server kan leveren.

Sick Beard kan overigens dus ook met andere nieuwsreaders samenwerken. Als je een nieuwsreader gebruikt die niet genoemd wordt, maar die wel de mogelijkheid heeft om een map op de computer te monitoren om daarin geplaatste NZB-bestanden te importeren en te downloaden, kies dan voor 'Black Hole' en kies de map op de computer. Met 'black hole', oftewel zwart gat, wordt bedoeld dat het programma het NZB-bestand in die map opslaat, in de hoop dat een nieuwsreader het bestand gaat importeren en gaat downloaden.

Door naar het gedeelte 'NZB Search' op hetzelfde tabblad:

Zorg dat het vakje 'Search NZBs' is aangevinkt. Kies SABnzbd bij 'NZB method'. Sick Beard wil ook weten wat de url van SABnzbd is. Een eventueel gebruikersnaam/wachtwoord kan ook ingevuld worden (standaard is SABnzbd niet beveiligd met een wachtwoord en kan je dit dus leeg laten).

Belangrijk: vul de api-key van SABnzbd in bij 'SABnzbd API Key'. In SABnzbd hebben we eerder in deze handleiding een categorie 'series' aangemaakt, dus dat moet hier ingevuld worden bij 'SABnzbd Category'.

Sla de gegevens op met een druk op de 'Save Changes' knop. Met de knop 'Test SABnzbd' kan gecontroleerd worden of Sick Beard probleemloos met SABnzbd kan communiceren.

In het volgende hoofdstuk gaan we verder met het configureren van Sick Beard.

Naar het volgende hoofdstuk: Configuratie - deel 2