1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

QuickPar - Bestanden repareren met PAR2

Pagina 2/3 van dit artikel

Hiervoor verplaats ik me even in de rol van downloader: ik heb een Freeware Collection gedownload en deze wil ik na het downloaden gaan controleren en eventueel repareren als dat nodig is. Om het PAR2-systeem optimaal te gebruiken moet je alles downloaden van wat je van de post ziet, òòk de incomplete bestanden! Als je dus ziet dat een aantal bestanden van de posting incompleet zijn: download ze tóch, want dan heb je minder PAR2 herstelblocks nodig. Check de handleiding van je nieuwsreader hoe dat moet (sommige nieuwsreaders kunnen dit niet). Zelfs incomplete PAR2-bestanden kunnen gebruikt worden!
Als je alles gedownload hebt, dubbelklik je op 1 van de PAR2-bestanden om de set te controleren. Na controle ziet het er misschien ongeveer zo uit:
image

Zoals je ziet zijn er 2 RAR-bestanden incompleet (Freeware Collection.part6.rar en Freeware Collection.part7.rar). In de balk daaronder zie je dat je 14 blocks mist om de set te kunnen repareren. Dat is belangrijk want zoveel extra PAR2 blocks moeten we nog downloaden. Vaak worden er direct al een setje PAR2 blocks meegepost (in dit geval hadden we al 10 blocks gedownload) en anders zal je aan de poster moeten vragen om ze te posten of extra aan te maken. Je hoeft dus niet te zeggen welke bestanden er incompleet zijn, zoals gebruikelijk was bij de oude PAR-methode, je kan gewoon zeggen hoeveel blocks je nog mist.

We missen momenteel dus nog 14 blocks. Als de poster eenmaal extra PAR2 blocks aangemaakt en gepost heeft, downloaden we die ook!

Laten we eerst de structuur van de PAR2-bestandsnamen bekijken:
De oplopende grootte (en naam van de PAR2-bestanden) hebben een logica:
bestandsnaam.volnn+mm.PAR2
nn is het totaal aantal blocks van alle voorgaande bestanden.
mm is het aantal blocks in dit bestand.

We moeten dus een aantal extra PAR2-bestanden downloaden en ervoor zorgen dat de som van de getallen achter het plusteken 14 (of hoger) is.

Als downloader kan je dus na het downloaden van de RAR-bestanden checken hoeveel blocks er missen en dan precies kiezen welke PAR2-bestanden nog nodig zijn om te kunnen herstellen. Zo download je niet meer dan nodig, wat vooral handig is als je een payserver hebt, of een datalimiet.

De optie 'Monitor' is handig als je nog aan het downloaden bent. Zolang je QuickPar open laat staan, houdt het programma je downloadmap in de gaten en voegt nieuwe bestanden direct toe. Als je de optie 'Automatisch repareren' aanvinkt, repareert QuickPar indien mogelijk de set direct na het controleren.

Als je uiteindelijk geen blocks meer tekort komt kan de set gerepareerd worden! Klik hiervoor op "Repareren".
image

QuickPar gaat dan aan de slag (kan lang duren, zeker bij trage computers), maar uiteindelijk ziet het er dan zo uit:

image

Oftewel: alle bestanden zijn gerepareerd! Nu is het dan tijd om het uit te pakken met WinRAR.

In het volgende hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een zelf een PAR2-set kan maken. Dit is uiteraard alleen van belang voor posters of voor mensen die zelf alles succesvol hebben kunnen downloaden en nu anderen willen helpen door Extra PAR2-bestanden aan te maken.

Naar het volgende hoofdstuk: Het maken van een PAR2-set