Eweka
XLned
Extreme Usenet

GrabIt - Downloaden met NZB-bestanden

Pagina 4/7 van dit artikel

note Let op:
Bij het gebruik van nieuwsgroepen op Usenet zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Het is volgens de wet niet toegestaan om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden en ook niet om dit te downloaden. Deze site heeft niet als doel verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert alleen de werking van nieuwsgroepen en populaire programma's duidelijk te maken. Links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal, cracks of serienummers zal je hier niet vinden, wij houden ons daar niet mee bezig. Vandaar ook deze voorlichting: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet, verdiep je daarom in wat er wel en niet mag volgens de wet en handel daarnaar. Informatie hierover is bijvoorbeeld te vinden op deze pagina.

In dit hoofdstuk wordt downloaden met NZB-bestanden beschreven.

NZB-bestanden

NZB-bestanden zijn bestanden waarin alle informatie voor het downloaden al verwerkt is. Als je niet weet wat NZB-bestanden zijn of hoe je eraan kunt komen, raad ik je aan om eerst de handleiding Wat zijn NZB-bestanden? door te lezen.

In deze handleiding gaan we het gratis programma 'FTD watchdog' downloaden, ik heb hiervan een NZB-bestand weten te bemachtigen.

note Dit is enkel een voorbeeld. Aangezien bestanden maar een beperkt aantal dagen in nieuwsgroepen op Usenet te vinden zijn, zijn ze momenteel al lang weer verwijderd. Uiteraard kan je onderstaande procedure voor elk willekeurig bestand en voor elke nieuwsgroep uitvoeren.

Blijken sommige bestanden incompleet te zijn na het downloaden?
Lees dan onze pagina over incomplete bestanden!

NZB-bestanden kunnen in GrabIt via de Batch tab geïmporteerd worden. Klik daartoe op de knop NZB Import.

image

Een venster wordt geopend om de NZB file te importeren.

  • Als eerste krijgen we de keuze met welke server we de post(s) willen downloaden (1).
  • Als tweede optie moeten we aangeven welke NZB-bestanden we willen importeren (2). Geef hier de NZB-bestanden op waarvan je de post wilt downloaden, als je daar de beschikking over hebt.
  • Dan nog een tweetal opties die naar persoonlijke voorkeur ingesteld kunnen worden. Ik vink ze allebij aan.

image

Klikken op Grab zorgt ervoor dat het NZB-bestand ingeladen wordt. Als we nu naar de Batch tab gaan, zien we dat GrabIt de bestanden die wij geselecteerd hebben aan het downloaden is.

image

Als we het downloaden even willen pauzeren, kunnen we zonder problemen op de Pauze knop klikken. Nogmaals op deze knop klikken laat de downloads weer verdergaan waar ze gebleven waren.

image

Tijdens het downloaden zie je rechtsonderaan op het tabblad Batch een gebied met daarin 32 regels met checkboxes die in en uitgeschakeld kunnen worden. Dit betekent dat Grabit in totaal maximal 32 verbindingen kan maken met nieuwsservers. Uiteraard zal Grabit nooit meer verbindingen met een server maken dan dat we ingevoerd hebben bij de eigenschappen van de server. Door het uitschakelen van vinkjes kan je op deze manier echter het aantal verbindingen beperken: als je maar 1 vakje aangevinkt laat, dan zal Grabit maar maximaal 1 verbinding met de server maken. Dit kan handig zijn als je het aantal verbindingen tijdelijk wilt beperken, en geen zin hebt om dit permanent te verminderen bij de instellingen van de server.

Als we nu bestanden van onze andere server willen downloaden omdat ze niet van onze Default server gedownload kunnen worden, klikken we in de Batch tab met de rechter muisknop op het betreffende bestand en kiezen voor Download with other server. Als we direct van onze payserver willen downloaden kunnen we het beste de headers van die betreffende server ophalen.

image

Repair and Extract

Als je Repair and Extract hebt ingeschakeld bij de instellingen, zal Grabit na het downloaden je bestanden controleren, repareren en uitpakken, volgens je ingestelde voorkeuren.

In het volgende hoofdstuk kijken we naar twee diensten die Grabit aanbiedt.

Naar het volgende hoofdstuk: Usenet Search en Browser

Eweka
XLned
Extreme Usenet