1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

CouchPotato - Configuratie [1/2]

Pagina 2/4 van dit artikel

We beginnen met een klein stukje uitleg voor de gebruikers van SABnzbd. CouchPotato moet SABnzbd de opdracht kunnen geven om bepaalde bestanden te gaan downloaden. Tevens moet CouchPotato daarna kunnen zien hoe ver SABnzbd ermee is. Daarom moeten we in SABnzbd enkele aanpassingen doen. Mocht je SABnzbd nog niet gebruiken, lees dan onze SABnzbd handleiding. Gebruik je nog helemaal geen nieuwsgroepen, lees dan eerst onze handleiding Nieuwsgroepen voor beginners.

Ga in SABnzbd naar het tabblad Config:

En vervolgens naar Categories:

We moeten hier een categorie 'movies' aanmaken met een afwijkende downloadmap dan de standaard downloadmap van SABnzbd. Stel dat je normale downloadmap 'C:\Download' is, dan zou je bijvoorbeeld 'C:\Download\Movies' kunnen kiezen. Waarom is dit nodig? Als CouchPotato aan SABnzbd de opdracht geeft om een film te downloaden, geeft hij als extra opdracht mee dit te behandelen volgens de categorie 'movies'. CouchPotato kan vervolgens deze afwijkende downloadmap in de gaten houden om te zien welke bestanden er door SABnzbd gedownload zijn. Dit is makkelijker voor CouchPotato dan dat hij in de normale downloadmap moet kijken, waar mogelijk een wirwar aan gedownloade bestanden staat.

De map die je kiest moet je zien als een tijdelijke downloadmap. Kies dus niet een map waar gedownloade bestanden permanent in terecht moeten komen. Druk na het invullen van de regel op de Save-knop. Zoals je ziet heb ik ook een 'series' categorie. Die is voor CouchPotato niet van belang, maar wel voor Sick Beard, een programma dat vergelijkbaar is met CouchPotato, maar voor series in plaats van films bedoeld is. Per regel (categorie) die je toevoegt moet je apart op de Save-knop klikken.

Api-key
Om CouchPotato de mogelijkheid te geven om SABnzbd commando's te geven, is het nodig dat CouchPotato de 'api-key' van SABnzbd weet. Een 'api-key' is een soort geheime sleutel. Je vindt deze key in SABnzbd binnen Config op het tabblad General. Kopiëer deze key naar het klembord. Verderop op deze pagina van de handleiding plakken we hem in een van de configuratievelden van CouchPotato. Let goed op dat je de api-key en niet de nzb-key kopiëert.
Lees meer hierover op onze pagina SABnzbd laten bedienen door andere programma's.

CouchPotato configureren

We gaan nu aan de slag met het configureren van CouchPotato. Als CouchPotato niet meer in je browser geopend is, is de kans het grootst dat je hem kan bereiken door in je browser te surfen naar http://localhost:5000/wizard/ of als dat niet werkt vanuit je startmenu.

De Wizard wordt geladen. Scroll iets naar onderen totdat je bij 'General' uitkomt:

De betekenis van de velden is als volgt:

Username & Password Eventueel kan je CouchPotato beveiligen met een loginnaam en een wachtwoord.
Port De poort waarop CouchPotato moet draaien. Standaard is dit 5000, wat betekent dat je CouchPotato kunt bereiken door te surfen naar http://localhost:5000
Launch browser Moet na het starten van CouchPotato de browser geopend worden met daarin de url waarop CouchPotato bereikbaar is?

We gaan verder naar 'Downloaders'.

Hier moeten we aangeven dat CouchPotato voor het downloaden gebruik moet maken van SABnzbd, en hoe dit precies moet (hier vullen we ook de api-key van SABnzbd in). De betekenis van de velden is als volgt:

Host Waar is SABnzbd te bereiken? Standaard is dat localhost:8080
Api Key Vul hier de api-key in die je eerder hebt gekopiëerd vanuit SABnzbd.
Category Welke categorie moet CouchPotato meegeven aan SABnzbd? Dat moet 'movies' zijn, want eerder op deze pagina hebben we in SABnzbd een categorie movies aangemaakt.

CouchPotato kan overigens dus ook met andere nieuwsreaders samenwerken. Als je een nieuwsreader gebruikt die niet genoemd wordt, maar die wel de mogelijkheid heeft om een map op de computer te monitoren om daarin geplaatste NZB-bestanden te importeren en te downloaden, kies dan voor 'Black hole' en kies de map op de computer. Met 'black hole', oftewel zwart gat, wordt bedoeld dat het programma het NZB-bestand in die map opslaat, in de hoop dat een nieuwsreader het bestand gaat importeren en gaat downloaden.

We gaan verder bij 'Providers':

Hier moet opgegeven worden van welke nieuwsgroepenzoekmachine CouchPotato gebruik moet maken om in de nieuwsgroepen te zoeken of de film in de gezochte kwaliteit aanwezig is. Er zijn enkele gratis zoekmachines en enkele waarvoor betaald moet worden. De zoekmachines die door CouchPotato ondersteund worden veranderen regelmatig. Bekijk de websites van de diverse zoekmachines om een of meerdere geschikte te vinden.

Verder naar 'Renamer':

Rename Downloaded Movies Schakel het hernoemen van bestanden in. Vaak hebben bestanden in nieuwsgroepen vreemde of foutieve namen. CouchPotato kan dit voor je herstellen.
From In welke map downloadt SABnzbd de films? Vul hier de downloadmap in die je gekozen hebt in SABnzbd voor de categorie 'movies'.
To In welke map moet CouchPotato de film plaatsen na het hernoemen? Dit moet een andere map zijn dan de map die je hierboven invulde. Dit kan een meer 'permanente' map zijn, in plaats van een downloadmap.
Folder naming Hoe moet de map heten die CouchPotato voor de film aanmaakt? Als je iets meer naar onder op 'show naming options' klikt, zie je allerlei mogelijkheden.
File naming Hoe moet de bestandsnaam van de film heten? Klik op 'show naming options' voor suggesties.
Unrar De meeste nieuwsreaders kunnen de gedownloade bestanden zelf uitpakken. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou CouchPotato het kunnen doen.
Cleanup Verwijdert bestanden die SABnzbd achterwege heeft geladen maar die naar de mening van CouchPotato overbodig zijn.

Scroll vervolgens helemaal naar onderen en klik op de (best wel grote) knop:

In het volgende hoofdstuk gaan we verder met het configureren van CouchPotato.

Naar het volgende hoofdstuk: Configuratie - deel 2