1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

SABnzbd - Configuratie

Pagina 5/8 van dit artikel

Nu gaan we verder naar de subcategorie 'Switches'. Deze pagina bevat een hoop checkboxes met betrekking tot welke acties het programma wel en niet moet uitvoeren.

Launch browser on startup Als je SABnzbd opstart vanuit het startmenu, moet de browser dan gestart worden met daarin de hoofdpagina van SABnzbd?
Check for new release Met deze optie ingeschakeld zal het programma je attenderen op nieuwe versies.

Maximum retries & only for optional servers Hoe vaak moet er opnieuw geprobeerd worden om een article te downloaden, als de server meldt dat het bestand niet aanwezig is? En moet deze instelling enkel voor optionele servers gebruikt worden? De meeste gebruikers zullen deze instelling niet hoeven aan te passen.
Disconnect on empty queue Zorgt er voor dat de verbinding met de server verbroken wordt zodra dat kan.

Pre-queue user script Voor gevorderen: start een script voordat een download begint.
Check before download Een nieuwe functie in SABnzbd: moet het programma na het toevoegen van een NZB-bestand eerst proberen in te schatten of het downloaden (als geheel) wel zal gaan lukken, voordat het besluit om inderdaad te gaan downloaden? Dit kan handig zijn (zeker als je per MB betaalt voor downloaden of een langzame verbinding hebt), maar het proces als geheel duurt wel behoorlijk langer.
Detect Duplicate Downloads Controleer of een NZB-bestand per ongeluk dubbel toegevoegd is of exact hetzelfde is als een eerder gedownload bestand. Oftewel voorkom dubbele downloads.
Action when encrypted RAR is downloadedAls SABnzbd detecteert dat een RAR-set beveiligd is met een wachtwoord, wat moet er dan gebeuren? Ik kies voor Pause om te voorkomen dat er onnodig veel gedownload wordt terwijl ik niet over het wachtwoord beschik.
Action when unwanted extension detectedAls SABnzbd detecteert dat er een 'ongewenst' bestandsformaat (dit je invult in het veld 'unwanted extensions') in een RAR-zet zit, wat moet er dan gebeuren? Bijvoorbeeld: als je een video downloadt, hoort er dan wel een '.exe' in te zitten? Dat duidt op een virus.
Sort by age Moet het programma automatisch de oudste bestanden als eerste proberen te downloaden? Sorteren kan overigens ook altijd handmatig gebeuren tijdens het downloaden.

De betekenis van de belangrijkste items is als volgt:

Pause downloading during post-processing Als het programma bezig is met controleren, uitpakken of repareren, moet het downloaden (van bijvoorbeeld. een volgend item in de queue) dan gepauzeerd worden? Handig voor langzame computers, maar het downloaden duurt hierdoor dus wel langer.
Download all par2 files Wil je alle PAR2-reparatiebestanden direct downloaden, ongeacht of ze ├╝berhaupt nodig zijn (bijvoorbeeld omdat er helemaal niks te repareren valt)? Dat is misschien wat teveel van het goede.
Enable Quick Check Slaat het repareren over als het er op lijkt dat alle bestanden correct zijn.
Enable SFV-based checks Gebruik ook een SFV-file indien aanwezig (ouderwetse techniek) om te controleren of bestanden correct gedownload zijn.
Post-process only verified jobs SABnzbd gaat gedownloade bestanden alleen uitpakken (etc.) als blijkt dat de bestanden correct gedownload zijn. Handig om aan te vinken.
Enable unrar / unzip / 7zip Schakelt het uitpakken van RAR-bestanden, ZIP-bestanden, en 7Z-bestanden in.
Enable FileJoin Schakelt het uitpakken (samenvoegen) van 001-bestanden (wat zijn dat?) in.
Enable TS joining Voegt in delen opgesplitste TS-bestanden automatisch samen indien mogelijk.

Enable folder rename Hernoem mapnamen naar meer leesbare varianten.
Replace spaces in foldername Indien dit aangevinkt wordt, worden spaties in de namen van mappen vervangen door underscores. Normaal gesproken zal je dit niet nodig hebben.
Replace dots in foldername Vervang punten door spaties in mapnamen.
Replace illegal characters in golder names Een andere truuk om bestandsnamen op te schonen (vreemde tekens eruit verwijderen of vervangen door hun equivalenten).

Size Als je per periode (bijvoorbeeld maand) maar een beperkte hoeveelheid data mag of wil downloaden, dan kan je dat getal hier invullen. SABnzbd zal niet meer downloaden dan dat. 1G = 1 gigabyte. Gebruik M voor megabyte en K voor kilobyte.
Quota period Voor welke periode geldt dit maximum?
Reset day Op welke dag van de maand of week (1 = maandag) moet de teller weer gereset worden naar 0?
Auto resume Als er dingen gepauzeerd waren (omdat je downloadlimiet bereikt was), moet hier automatisch weer mee verder gegaan worden nadat de teller gereset wordt?

Druk na het instellen uiteraard weer op de knop 'Save Changes'.

We gaan naar de subcategorie 'Servers', waar we onze nieuwsserver (newsserver) kunnen toevoegen! Uiteraard hebben we tijdens de Wizard al een server toegevoegd, maar hier zijn extra mogelijkheden beschikbaar, en kan je bovendien meerdere servers opgeven.

Enable Als je deze niet aanvinkt, zal de server in het geheel niet gebruikt worden.
Host Vul hier het adres van je server in, bijvoorbeeld het adres van je internetprovider of van een payserver.
Port De poort van de server, meestal 119. Of meestal 563 als je gebruik maakt van SSL-versleuteling.
Username en Password Indien je server een gebruikersnaam en wachtwoord vereist, vul die dan hier in.
Connections Vul hier het maximum aantal verbindingen in dat je met de server mag maken.
Priority Een belangrijk veld. Gebruik je meerdere servers? Geef elke server dan een prioriteit. Alle servers met prio 0 zullen als eerste gebruikt worden om bestanden te downloaden. Pas als hij daarop niet gevonden kan worden, zullen servers met een lagere prioriteit (dus een hoger nummer) gebruikt worden. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat servers waarbij je onbeperkt mag downloaden eerst benaderd worden, en daarna pas 'blockservers' waarbij je per verbruikte GB betaalt.
Retention time Als je hier een getal (aantal dagen) invult, zal deze server niet gebruikt worden voor bestanden die ouder zijn.
Timeout Voor gevorderde gebruikers (timeout van de server).
SSL Sommige payservers ondersteunen SSL, een techniek om bestanden versleuteld te downloaden. Als je payserver deze mogelijkheid biedt, kan je dit aanvinken. Let op: vaak moet je dan gebruik maken van een andere poort dan 119.
Optional Deze optie aanvinken is handig als je gebruik maakt van een server van lage kwaliteit die regelmatig verbindingsproblemen geeft. Mocht er weer eens een probleem zijn, dan begrijpt SABnzbd dit en zal hij de server enige tijd niet proberen te gebruiken.

Vergeet niet om op de knop 'Add Server' te drukken om de server daadwerkelijk toe te voegen. Dit kan je herhalen voor alle servers die je wilt gebruiken.

We gaan verder naar het tabblad 'Scheduling'.

Hier kan je, indien gewenst, instellen dat SABnzbd enkel op bepaalde tijden op bepaalde dagen mag downloaden. In het eerste vakje kies je de uren, in het tweede vakje de minuten. Op de tweede regel op welke dagen het van toepassing is. Vervolgens kies je wat er dan op dat tijdstip moet gebeuren bij 'Action', moet het programma pauzeren (pause) of verder gaan met downloaden (resume) etc. Klik tenslotte op 'Add Schedule'.

In onderstaand voorbeeld heb ik twee taken aangemaakt. Het zegt dat het programma dagelijks om 21.00 uur moet starten met downloaden (als er iets te downloaden valt) en dagelijks om 9 uur 's ochtends weer moet pauzeren. Ook kan je het zo instellen dat er op bepaalde tijden, bijvoorbeeld overdag, met een lagere snelheid gedownload wordt.

Als je het programma dus enkel op bepaalde tijden wil laten downloaden, dan kan dit. Heb je die functionaliteit niet nodig, dan kan je deze hele stap uiteraard overslaan en hoef je niks in te vullen. Het is overigens ook mogelijk om een bepaalde server uit te laten schakelen op een bepaald tijdstip.

De resterende onderdelen zijn minder belangrijk en enkel interessant voor gevorderden, deze worden behandeld op de laatste pagina van deze handleiding. Goed, het programma is ingesteld. Nu is het tijd om eens te kijken hoe downloaden werkt!

Naar het volgende hoofdstuk: Downloaden