1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Nieuws over FTD

Terug naar de homepage

21 maart: Na Spotnet en SpotLite is het nu 'Online FTD' dat de aandacht van de usenetcommunity trekt.

13 maart: op de FTD-website hebben mensen de mogelijkheid gehad om te reageren op het sluiten van FTD. FTD is van plan een selectie van de geplaatste reacties in boekvorm tegen kostprijs uit te brengen. Zodra dit boek uitgebracht is, zullen we er op deze pagina ook melding van maken.

1 maart: FTD is inmiddels offline. Bij het opstarten meldt het programma:

De melding rechtsonderin over een nieuwe FTD-versie kan genegeerd worden en klopt niet. De FTD-website toont een melding dat het programma offline is:

28 februari: FTD, bedankt voor alles!

28 februari: FTD gaat om middernacht offline. Vanaf dat moment zullen oude spots niet meer opgehaald of geopend kunnen worden.

Voor de liefhebbers biedt FTD de komende uren nog een webbased versie van FTD aan, die voor iedereen toegankelijk is. Dit was de beoogde nieuwe versie van FTD, maar zal dus nooit daadwerkelijk in gebruik genomen worden.

15 februari: FTD geeft op zijn website aan per 1 maart FTD te zullen sluiten:

----------------

Usenetcommunity FTD sluit haar deuren

Per 1 maart zal downloadcommunity FTD haar deuren sluiten. Dit op last van de rechtbank Haarlem die bepaalde dat hoewel downloaden legaal is, FTD indirect uploaden naar Usenet zou stimuleren en daarmee in strijd met de wet zou handelen. FTD ziet zich genoodzaakt tot deze stap vanwege de hoge dwangsommen en het feit dat ze ook tijdens het hoger beroep, dat meerdere jaren kan duren, op zwart zou moeten blijven van de rechter.

Het vonnis in de zaak die FTD tegen auteursrechtenclub BREIN was begonnen, gaf FTD op vrijwel al haar punten gelijk. Downloaden mag, en ook het aanbieden van een "tvgids voor usenet" is niet verboden. Maar de rechtbank vond dat FTD toch op zwart moest omdat de site toch het uploaden zou stimuleren.

Na het vonnis heeft FTD alle mogelijkheden en strategieën overwogen om het vonnis aan te vechten of in enigerlei vorm een doorstart te kunnen maken. Hoewel zij vele waardevolle suggesties van de community en van gespecialiseerde ICT-advocaten ontving, ziet het platform geen andere mogelijkheid meer dan zich neer te leggen bij het vonnis. Het vonnis stelt namelijk dat FTD binnen een maand op zwart moet, ongeacht een eventueel hoger beroep. Het is onmogelijk voor een communitysite onder die omstandigheden een gerechtelijke procedure te voeren, aangezien deze vele tienduizenden euro's kosten en FTD dit niet kan opbrengen.

FTD zal beschikbaar blijven tot 1 maart, waarna haar deuren voorgoed gesloten zullen worden. Verdrietig en met pijn in het hart kijken wij terug op ruim negen jaar van gezelligheid, kameraadschap en gelijkgezindheid. Dat hier een einde aan zal komen vinden wij lastig te verwerken, maar het is een feit.

Een definitief vaarwel en dankwoord bewaren wij nog voor het einde van deze maand, maar toch alvast; bedankt voor de steun en ieders inzet. FTD zal in onze harten voortleven.

----------------

Bron: FTD

11 februari: Gisteravond heeft FTD op zijn forum een topic geopend waarin enkele veelgestelde vragen beantwoord worden: http://forum.ftd.nu/showthread.php?t=473929

Voor wie geen FTD forumaccount heeft: in het topic wordt aangegeven dat FTD binnen een maand alle spots zal moeten gaan verwijderen en de 'spotfunctionaliteit' zal uitschakelen (spots bekijken of aanmelden). Hoewel FTD zich nog beraadt op in hoger beroep gaan, verandert dat niks aan het feit dat men de spots binnen een maand moet verwijderen.

10 februari: Diverse alternatieven voor FTD hebben inmiddels ook hun deuren gesloten nu FTD waarschijnlijk down (offline) zal gaan.

9 februari - 15.30 uur: Tweakers.net heeft een interessant nieuwsbericht geschreven. Met betrekking tot de uitspraak schrijft Tweakers.net:

"Als gevolg daarvan moet FTD alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijderen, oordeelde de rechter. FTD heeft één maand de tijd om daarvoor een systeem op te zetten. Geeft de site geen gehoor aan het vonnis, dan moet een dwangsom van vijftienduizend euro per dag worden betaald.

Het is nog niet bekend hoe FTD ervoor gaat zorgen dat er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal meer te vinden is; mogelijk moet de community zijn activiteiten staken. De site denkt nog na over een hoger beroep. Arnoud Engelfriet vreest dat de site zijn bestaansrecht verliest."

Lees verder op Tweakers.net

9 februari - 15.02 uur: Het vonnis in ondergenoemde zaak is hier gepubliceerd:

http://jure.nl/bp3757

9 februari - 14.35 uur: FTD meldt het volgende op zijn website:

Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet. Dat bepaalde de rechtbank Haarlem vandaag in de bodemprocedure die FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen, had aangespannen tegen antipiraterijstichting Brein. FTD zou het illegaal uploaden indirect stimuleren. Het platform is teleurgesteld en beraadt zich op hoger beroep.

FTD spande deze bodemprocedure in mei 2009 aan omdat zij oprecht meende binnen de Nederlandse wet te opereren. Downloaden van Usenet is legaal, en FTD doet niets meer dan een platform bieden waar mensen elkaar op interessante downloads kunnen wijzen. Onder druk van Brein had het platform zich destijds al aangepast om te conformeren aan de wet.

FTD is teleurgesteld over het vonnis. "Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was", verklaart FTD-directeur Ronald Sievers. "Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep."

De rechtbank Haarlem bepaalt echter dat FTD het illegaal uploaden naar Usenet stimuleert. Dat is volgens de rechtbank "maatschappelijk onzorgvuldig". Dat downloaden legaal is, zoals het Gerechtshof Den Haag onlangs bepaalde in een andere rechtszaak van FTD, vond de rechtbank niet doorslaggevend.

9 februari - 11.57 uur: FTD meldt op zijn website het volgende:
"Vandaag wordt de uitspraak in de bodemprocedure tegen stichting BREIN verwacht. Meer informatie volgt zodra beschikbaar."