1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Binreader - Downloaden met NZB-bestanden

Pagina 3/3 van dit artikel

note Let op:
Bij het gebruik van nieuwsgroepen op Usenet zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Het is volgens de wet niet toegestaan om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden en ook niet om dit te downloaden. Deze site heeft niet als doel verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert alleen de werking van nieuwsgroepen en populaire programma's duidelijk te maken. Links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal, cracks of serienummers zal je hier niet vinden, wij houden ons daar niet mee bezig. Vandaar ook deze voorlichting: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet, verdiep je daarom in wat er wel en niet mag volgens de wet en handel daarnaar. Informatie hierover is bijvoorbeeld te vinden op deze pagina.

In dit hoofdstuk wordt downloaden met Binreader via NZB-bestanden beschreven. NZB-bestanden zijn bestanden waarin alle informatie voor het downloaden al verwerkt is. Als je niet weet wat NZB-bestanden zijn of hoe je eraan kunt komen, raden we je aan om eerst de handleiding Wat zijn NZB-bestanden? door te lezen.

In deze handleiding gaan we Ubuntu downloaden. Ubuntu is een gratis en open-source besturingssyteem (andere voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows en Mac OS) en is tevens te downloaden van de officiële website ubuntu.com. Ik heb hiervan een NZB-bestand weten te bemachtigen die op mijn computer (bijv. bureaublad) is opgeslagen.

note Dit is enkel een voorbeeld. Aangezien bestanden maar een beperkt aantal dagen in nieuwsgroepen op Usenet te vinden zijn, zijn ze momenteel al lang weer verwijderd. Uiteraard kan je onderstaande procedure voor elk willekeurig bestand en voor elke nieuwsgroep uitvoeren.

Blijken sommige bestanden incompleet te zijn na het downloaden?
Lees dan onze pagina over incomplete bestanden!

Klik op 'Add NZB':

Blader in het volgende scherm naar het NZB-bestand op je computer. Deze wordt vervolgens toegevoegd aan de wachtrij en het downloaden begint:

Als je op het kleine driehoekje klikt, verschijnt er meer informatie:

Je ziet hier in dit scherm dat het NZB-bestand informatie bevat over meerdere RAR- en PAR2-bestanden. In de laatste kolom zie je of een onderdeel al gedownload is (finished), gedownload wordt (een groene balk met een voortgangspercentage), in de wachtrij staat om gedownload te worden (queued) of gepauzeerd is (paused) totdat blijkt dat het nodig is om het bestand te downloaden (PAR2 reparatiebestanden worden alleen gedownload indien nodig, zoals uitgelegd op de vorige pagina).

In de statusbalk is ook informatie te zien:

Hier zien we dat Binreader verbonden is met 10 servers, dat er 11GB vrije harde schijfruimte is, dat het downloaden met 21.1 Mbit/s gaat, en dat er nog 4 minuten gedownload moet worden voordat de bestanden binnen zijn.

Ook de knoppenbalk bevat enkele mogelijkheden:

De betekenis hiervan is als volgt:

Add NZB Blader naar een NZB-bestand op de computer toe en importeer deze om hem toe te voegen aan de wachtrij
Pause Pauzeer de geselecteerde taak in de wachtrij
Delete Verwijder de geselecteerde taak uit de wachtrij
Downloads Open de downloadmap met de verkenner (of vergelijkbare file browser)
Preview Dit werkt mogelijk voor bepaalde video's: start het afspelen van de video al terwijl het downloaden nog bezig is
Settings Open het instellingenscherm

De meeste knoppen behoeven verder geen uitleg, behalve de Delete-knop. Als je hierop zou klikken (bijvoorbeeld omdat iets dat aan de wachtrij is toegevoegd een vergissing was en toch niet gedownload hoeft te worden), verschijnt het volgende scherm:

De betekenis is als volgt:

Remove item from list Verwijder het item uit de wachtrij
+ Delete downloaded files from disk Verwijder het item uit de wachtrij en verwijder ook de reeds gedownloade onderdelen van de computer
Cancel Annuleren, sluit het venster weer en ga door met downloaden

Verder bevat het programma op dit moment nog geen functionaliteit. Als de bestanden gedownload, gerepareerd en uitgepakt zijn, vind je ze terug in de downloadmap!

Heb je veel geleerd van deze site? Steun Binaries4all met een eenmalige donatie!