1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

Handleiding: Bestanden uitpakken met 7-Zip

De meeste ingepakte bestanden die je uit nieuwsgroepen (newsgroups) downloadt, hebben de volgende bestandsstructuur: naam.part01.rar, naam.part02.rar, naam.part03.rar enzovoorts. Dit zijn RAR-bestanden. RAR-bestanden kan je uitpakken met WinRAR, maar ook met het gratis programma 7-Zip. Uitleg over hoe dit in zijn werk gaat, vind je in deze tutorial.

Het inpakken van bestanden wordt in deze handleiding niet behandeld: 7-Zip heeft niet de mogelijkheid om RAR-bestanden te maken, maar heeft zijn eigen formaat: .7z. Mocht dit formaat in de toekomst populairder worden, dan wordt deze handleiding uiteraard uitgebreid. Om RAR-bestanden aan te maken heb je daarom WinRAR nodig.

Download 7-Zip voor Windows | Download 7-Zip voor Linux

note De nieuwste versie van 7-Zip is versie 24.05 die uitgebracht is op 15 mei 2024.

Instellingen

We leggen eerst twee instellingen uit die het werken met 7-Zip makkelijker maken. We starten 7-Zip, en het hoofdscherm verschijnt. Kies vervolgens voor 'Opties...' in het menu 'Gereedschap':

image

Het Opties-scherm verschijnt en we zijn nu op het tabblad 'Systeem'. Zorg dat hier (in ieder geval) het vakje 'rar' aangevinkt staat. Dit zorgt ervoor dat we makkelijk RAR-bestanden vanuit de Windows Verkenner met 7-Zip kunnen openen.

image

Ga vervolgens naar het tabblad 'Plugins', selecteer '7-Zip' en klik op de knop 'Opties...':

image

Zorg ervoor dat er een vinkje staat bij '7-Zip in context menu integreren'. Een vinkje bij 'Trapsgewijs context menu' is voor het overzicht ook handig. Naar eigen inzicht kan je de overige vinkjes aan of uit zetten. Ik heb ze als volgt ingesteld staan:

image

Druk tenslotte op de knop 'OK' om de configuratie op te slaan.

Naar het volgende hoofdstuk: Uitpakken