1. Eweka
Beste Nederlandse provider
Eweka

2. Newshosting
All-in-one (met VPN)
Newshosting

3. Extreme Usenet
Korting buiten de spitsuren
Extreme Usenet

MultiPar - Reparatiebestanden aanmaken

Voor dit gedeelte verplaats ik mezelf in de rol van poster: we gaan een 'Freeware Collection' posten, maar eerst maken we bijbehorende PAR-bestanden aan. Omdat PAR3 nog in de kinderschoenen staat, kiezen we nog wel voor PAR2.

Klik in het programma op "Toevoegen" en selecteer de bestanden waarvoor je herstelbestanden wilt maken. Als je hebt gekozen om MultiPar te integreren in de shell, kun je ook vanuit de verkenner de bestanden selecteren: klik met je rechtermuisknop op de bestanden waarvoor je herstelbestanden wilt maken en kies de optie "MultiPar > Create Recovery Volumes".

Maak altijd alleen PAR2-bestanden voor de RAR-bestanden die je post en niet voor overige dingen zoals NFO, NZB of SFV. Dat laatste heb je als downloader namelijk niet persé nodig, dus het is voor de downloader vervelend als MultiPar zegt dat er blocks missen wat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een missend SFV-bestand, terwijl de downloader die expres niet gedownload heeft.

MultiPar configureren

We moeten eerst nog een aanpassing doen aan de configuratie van MultiPar.

Klik op 'Opties':

Bij 'Gewenste blokgrootte' moet de juiste keuze gemaakt worden. Waar het om gaat, is dat de blokgrootte die je hier instelt overeenkomt met de blokgrootte die je instelt in het programma waarmee je op een later moment de bestanden gaat posten (bijvoorbeeld PowerPost). In alle voorbeelden op Binaries4all houden we '5000 regels' aan, wat gebruikelijk is. Selecteer dus 'Voor yEnc' en vul '5000' in bij het aantal regels.

Bewaar de instellingen door op de OK-knop te klikken.

Instellingen voor de te maken PAR-set


Bovenaan zie je alle bestanden staan waarvoor je herstelbestanden gaat maken.. Je kunt hier heel makkelijk nog bestanden toevoegen of verwijderen door middel van de knoppen "Bestanden toevoegen" , "Bestanden verwijderen" en "Nieuwe lijst".

A. Blocktoewijzing.
Hier zie je in hoeveel blocks MultiPar de RAR-set verdeelt. Als je een vinkje zet bij "Koppel blockgrootte aan meervoud van UseNet artikelgrootte" wordt de grootste efficiëntie bereikt.

B. Formaat.
Kies hier zoals gezegd voor 'PAR 2.0' omdat PAR3 nog niet geschikt is voor grootschalig gebruik.

C. Hoeveelheid hersteldata.
Hiermee bepaal je hoeveel procent van je RAR-set teruggehaald (hersteld) kan worden met de PAR-set. Bij PAR2 raden we aan om ongeveer 5% te gebruiken, wat meer dan genoeg is. In het vak 'Aantal herstelblokken' kan je ook zien hoeveel herstelblocks er dus gemaakt gaan worden, in ons geval 71 blocks.

D. Grootte van herstelbestanden.
Kies hier voor 'Variabel (beperk tot grootte van grootste databestand)'. Dit betekent: de reparatiebestanden worden steeds groter, enkel zullen de bestanden niet groter worden dan het grootste bestand van de bronbestanden. Op deze manier zijn de eerste reparatiebestanden dus nog vrij klein (handig voor mensen die maar een paar blocks nodig hebben), maar worden de reparatiebestanden uiteindelijk niet té groot (wat problemen kan opleveren bij het posten).

Oké, we gaan verder op hetzelfde scherm: bij de optie "Nummer van eerste herstelblock" hoef je nu niets in te vullen. Dit gebruik je alleen als je extra blocks wilt bijmaken, wat later aan de orde komt.

Klik op "Maak" en je PAR-set wordt gemaakt. De tijden die aangegeven worden zijn de resterende tijd en de verwachtte totaaltijd.

Als klaar is, kan je de set laten controleren door op "Verifieer" te klikken (we willen tenslotte niet het risico lopen dat we een foutje gemaakt hebben en de downloaders niet-werkende PAR2-bestanden aanbieden).
Als je klaar bent ziet het er in verkenner zo uit:

De oplopende grootte (en naam van de PAR2-bestanden) hebben een logica:
bestandsnaam.volnn+mm.PAR2
nn is het totaal aantal blocks van alle voorgaande bestanden.
mm is het aantal blocks in dit bestand.

Je PAR2-set is nu klaar om gepost te worden met PowerPost, samen met de RAR-bestanden.

En als het eenmaal gepost is?

Je wacht rustig af hoe iedereen je post heeft binnengekregen en wacht op de repostverzoeken (verzoeken om extra reparatieblocks van downloaders). Het hoogste aantal missende blocks zal je moeten bijmaken om iedereen aan z'n benodigde blocks te helpen. Je kan eventueel ook kijken naar van welk aantal blocks er het meeste verzoeken zijn binnengekomen en dat aantal bijmaken. De rest van de verzoeken laat je dan eventueel over aan de downloaders. Dit is aan jou.

Het bijmaken van PAR2-bestanden

Goed, je hebt als poster een aantal verzoeken binnen voor extra PAR2-bestanden. De downloader mist bijvoorbeeld nog 14 blocks, dus dat aantal gaan we voor hem aanmaken en posten.
Je opent als poster met MultiPar een PAR2-bestand van de PAR-set waar het om gaat en hebt dan rechtsonderaan de knop "Extra":

Klik erop, zodat het volgende scherm verschijnt:

Zoals je ziet zijn de meeste instellingen 'grijs', dus kan je ze niet bewerken. MultiPar heeft voor die velden namelijk precies dezelfde data over genomen als de originele PAR2 set. Dat is maar goed ook want als daar iets fout ingevuld wordt, worden de extra PAR2 blocks onbruikbaar. Minder kans op fouten dus!

A. Dit is belangrijk ! Vul hier het aantal PAR2-blocks in dat je al hebt gepost (71 in het voorbeeld, je kan dit heel makkelijk zien door naar het laatste herstelbestand te kijken dat je al hebt gemaakt: in dit voorbeeld Big Buck Bunny.vol49+22.PAR2). 49+22 = 71, dus er zijn al 71 blocks gemaakt. Als je dit niet doet, worden er onbruikbare blocks gemaakt, omdat die al bestaan.
B. Hier vul je het aantal blocks in dat er bijgemaakt moeten worden, 14 in dit voorbeeld dus.

Klik op 'Maak' en je extra blocks worden gemaakt en je bent klaar om ze te posten.

Zoals je ziet is de volledige PAR2 set nu uitgebreid en de laatste 5 bestanden (totaal 14 blocks) kunnen gepost worden met PowerPost.