Extreme Usenet
XLned
Eweka

Inleiding voor beginners

Pagina 2/3 van dit artikel

De basisstappen om te downloaden

Hier volgt een stappenplan. Sla geen enkele stap over, en neem je tijd!

Stap 1: Toegang krijgen tot een nieuwsserver (newsserver)

Om te kunnen downloaden, moet je toegang hebben tot een nieuwsserver. De meeste internetproviders hebben een eigen nieuwsserver. Kijk op onze pagina met serveradressen om te zien of jouw provider ook een nieuwsserver heeft. Als je het adres van de nieuwsserver van jouw provider gevonden hebt (bijvoorbeeld nova.planet.nl), dan is deze stap succesvol afgerond. Biedt jouw provider geen nieuwsserver aan, of is de kwaliteit heel slecht (meer informatie), dan kan je een abonnement nemen bij een payserver (meer informatie). Payservers zijn niet gratis, maar zijn vele malen beter (bijvoorbeeld qua snelheid, retentie en compleetheid van de bestanden) dan een nieuwsserver van een provider.

Stap 2: Een nieuwsreader (newsreader) uitkiezen en installeren

Om te downloaden uit een binaries nieuwsgroep, heb je een nieuwsreader nodig. Oftewel: een programma dat een verbinding maakt met een nieuwsserver (zie stap 1) en de bestanden zal downloaden. Er zijn er meerdere en ze hebben allemaal voordelen en nadelen. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze heb ik het volgende overzicht gemaakt: vergelijkend overzicht nieuwsreaders.

Stap 3: Te weten komen wat er gepost is en een NZB-bestand aanmaken

Er bestaan honderden binaries nieuwsgroepen. Als je iets wil downloaden, hoe weet je dan in welke nieuwsgroep je dit kan vinden? Als je niet weet óf iets gepost is, waar iets gepost is en wanneer dit is gebeurd, dan is het een tijdrovend karwei.

note Let op:
Bij het gebruik van nieuwsgroepen op Usenet zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Het is volgens de wet niet toegestaan om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden en ook niet om dit te downloaden. Deze site heeft niet als doel verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert alleen de werking van nieuwsgroepen en populaire programma's duidelijk te maken. Links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal, cracks of serienummers zal je hier niet vinden, wij houden ons daar niet mee bezig. Vandaar ook deze voorlichting: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet, verdiep je daarom in wat er wel en niet mag volgens de wet en handel daarnaar. Informatie hierover is bijvoorbeeld te vinden op deze pagina.

Infeite kan dit onderverdeeld worden in drie categorieën:

  • Je bent op zoek naar iets en je wilt weten óf het in een nieuwsgroep gepost is. Om deze reden zijn er Usenet communities waar mensen tegen elkaar infeite het volgende zeggen: "ik heb gezien dat op die datum dit gepost is in deze nieuwsgroep met deze bestandsnaam".
  • Je weet dát er iets gepost is en je weet ook de bestandsnaam of een deel van de header (de zichtbare titel, vergelijkbaar met het onderwerp van een e-mailtje). Of je hebt een vermoeden wat de bestandsnaam of header is. Hiervoor kan je een zogenaamd "NZB-bestand" aanmaken met een nieuwsgroepen NZB zoekmachine. Een NZB-bestand is een bestand dat alle informatie bevat die de nieuwsreader nodig heeft om te downloaden, en kan aangemaakt worden met een nieuwsgroepen NZB zoekmachine. Vervolgens importeer je het bestand in je nieuwsreader die dan gaat downloaden. Meer informatie: Wat zijn NZB-bestanden?. Ook hebben sommige nieuwsreaders zo'n zoekmachine ingebouwd.
  • Je bladert handmatig door een nieuwsgroep (traditionele downloadmethode) maar aan de hand van de header is het niet duidelijk wat het precies is. Kijk in dat geval of er een NFO-bestand meegepost is (eindigend op de extensie .nfo). Daarin staat vaak extra informatie. Deze open je met een NFO Viewer (handleiding).

Stap 4: Eventueel het gedownloade NZB-bestand valideren

Controleer eventueel of datgene wat het NZB-bestand benoemt ook daadwerkelijk op de door jou gebruikte server staat. Dit kan met NZB File Validator.

Stap 5: Downloaden!

Als we eenmaal weten waar iets gepost is, dan kunnen we het gaan downloaden! Uiteraard moet je eerst weten hoe de door jou in stap 2 gekozen nieuwsreader werkt. Voor alle populaire nieuwsreaders hebben wij een handleiding. Neem de handleiding van het programma van jouw keuze aandachtig door. Deze handleidingen vind je in het menu (aan de linkerkant van deze site) onder 'Downloaden'.

Binaries4all steunen met een eenmalige donatie?

Graag wil ik je wijzen op de mogelijkheid om de site te steunen met een eenmalige donatie. Ik werk namelijk aan deze site in mijn vrije tijd!

Naar het volgende hoofdstuk: Inleiding voor beginners - posten

Extreme Usenet
XLned
Eweka